Κομισιόν: Τρόικα με καταλογισμό και κοινωνικό προφίλ στο μέλλον

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τρόικα με δημοκρατικό καταλογισμό και κοινωνική διάσταση, υπόσχεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο Μ. Σχοινάς προχώρησε σε αυτή τη διευκρίνιση μετά από ερώτηση σχετική με το τι σκοπεύει να κάνει η Κομισιόν στον απόηχο της γνωμοδότησης του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο σχήμα.

Ο γενικός εισαγγελέας είχε προτείνει στο ΔΕΚ να μην συμμετέχει η ΕΚΤ στη τρόικα όσο εφαρμόζει το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions (άμεσες νομισματικές συναλλαγές OMT).

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου και όχι απλά την γνώμη του γενικού εισαγγελέα για να ληφθούν αποφάσεις.

Όμως υπενθύμισε ότι πρόθεση του Ζ.Κ. Γιούνκερ ήταν από την προεκλογική του καμπάνια ακόμα να προτείνει τη μεταρρύθμιση του θεσμού “που έχει φτάσει στα όρια λειτουργίας του”.

Με τις ιδέες αυτές όμως διαφωνεί η πλειοψηφία των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Σε μια μελλοντική διευθέτηση ακόμα και αν η ευθύνη των ελέγχων και των προγραμμάτων περάσει στον ESM (european stability mechanism), τα στελέχη που θα διενεργούν τους ελέγχους θα προέρχονται όπως και σήμερα από την DGECFIN και το ΔΝΤ που βάση της συνθήκης του ESM θα παραμείνει στο ελεγκτικό σχήμα, ακόμα και ως χρηματοδότης.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ