Επιστρέφουν 103 εκατ. ευρώ οι κατηγορούμενοι της Energa – Hellas Power

Της Άννας Κανδύλη

Δήλωση επιστροφής 103 εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο και τους δήμους, από αυτά που ήδη έχουν δεσμευθεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, έκαναν εγγράφως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Energa – Hellas Power. Ως εκ τούτου η δίκη των 19 κατηγορουμένων που ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετειο Κακουργημάτων, διεκόπη για τις 5 Φερβουαρίου. Τα χρήματα που προτίθενται να επιστέψουν βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012. 

Οι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους είχαν υποβάλει  δύο δηλώσεις προς το Συμβούλιο Εφετών, για επιστροφή των χρημάτων, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν ποσά για τα οποία κατηγορούνται, στο ελληνικό Δημόσιο. Τις δηλώσεις υπέβαλαν οι νόμιμοι εκπροσώποι (που δεν είναι κατηγορούμενοι) των εμπλεκομένων εταιρειών, αποσαφηνίζοντας ότι συναινούν στην οριστική απόδοση όλων των απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου και των δήμων. 

Η δίκη πάντως διεκόπη γιατί υπάρχουν , όσον αφορά στην αποδοχή των χρημάτων, προβλήματα. Οι αιτήσεις από το αρμόδιο εισαγγελέα του Συμβουλίου Εφετών διαβιβάστηκαν στο δικαστήριο το οποίο καλείται να αποφασίσει για δυο πράγματα: Α) ποιός είναι αρμόδιος για να κρίνει την αίτηση , δηλαδή το δικαστήριο ή το Συμβούλιο και Β) πού θα κατατεθούν αυτά τα χρήματα, σε ποιο λογαριασμό. Κι αυτό γιατι δεν εχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτές, δηλαδή που θα κατατίθενται αυτά τα χρήματα.      

Η ζημία 

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ζημία από την μη απόδοση του ειδικού φορου (χαράτσι) απο τις εταιρείες Energa – Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ. Στην παρούσα φάση, επιστρέφονται 103 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναλυτικά διατίθενται ως εξής: 52 εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Επειδή λοιπόν η ζημία που επικαλείται το δημόσιο είναι άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ γι’ αυτό και θα υπάρξει μάχη νομικών επιχειρημάτων , αφού θα προβληθεί ισχυρισμός πως αποδέχονται να αποκαταστήσουν μόνο το μέρος της ευθύνης που νομικά τους αναλογεί. Ισχυρίζονται δηλαδή πως τα υπόλοιπα χρήματα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και εταιρών η οποία εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια. Αν τα χρήματα αποδοθούν τότε με βάση το νέο νόμο θα πέσουν στα μαλακά όχι μόνο οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (Αριστείδη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Στέφανο Σιαφάκα και Νίκο Δεκόλη), αλλά και οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι. Οι κατηγορουμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα. 

 

Διαβάστε επίσης

Επιστρέφει τα χρήματα που πήρε από τη Siemens ο Μαντέλης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ