Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στα έσοδα έφεραν τον Δεκέμβριο οι εκλογές

Του Τάσου Δασόπουλου

Με έλλειμμα που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα έκλεισε ο προϋπολογισμός του Δεκεμβρίου, αφού, όπως αναμενόταν, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών οδήγησε σε μια… στάση αναμονής τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρύπα στα έσοδα προήλθε, κυρίως, από τις μικρότερες του αναμενόμενου εισπράξεις σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, λόγω του χαμηλότερου του αναμενόμενου τζίρου της αγοράς.

Τη συμβολή τους στην τρύπα του Δεκεμβρίου είχαν και τα τέλη κυκλοφορίας, αφού οι πινακίδες που παραδόθηκαν μέχρι και τις Ιανουαρίου, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία, έφτασαν τις 131.000, στερώντας από το προϋπολογισμό έσοδα περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου επιτείνεται κατά τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, αφού οι φορολογούμενοι αναμένεται να συνεχίσουν την άτυπη «στάση πληρωμών», αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις από τις οποίες προσδοκούν να φέρουν κάτι ακόμη καλύτερο για τις οφειλές τους.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχθηκε ότι οι δόσεις για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία έχουν αρχίσει να έχουν καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι από την εφαρμογή της ρύθμισης τον περασμένο Νοέμβριο έχουν ενταχθεί περίπου 130.000 φορολογούμενοι και οι συνολικές οφειλές που έχουν ρυθμίσει ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό που έχει ήδη εισπραχθεί από την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων της ρύθμισης ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια. Έκτοτε και παρά το γεγονός ότι χρέη προς την εφορία εμφανίζονται να έχουν 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι εντάξεις μέρα με την μέρα γίνονται όλο και λιγότερες.

Τούτο διότι η περίοδος για ένταξη στην ρύθμιση λήγει στα τέλη Μαρτίου – άρα υπάρχει χρόνος – και γιατί εκτιμούν ότι το μέτρο των κατασχέσεων θα ατονήσει κατά την προεκλογική περίοδο.

Η στάση αναμονής των φορολογουμένων σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους υποβοηθείται από δύο παράγοντες.

Στις τακτικές τους υποχρεώσεις φόρο (εισοδήματος 2014 , ΕΝΦΙΑ) από το γεγονός ότι ο υψηλός τόκος του 8,56% που επιβάλλεται για υποχρεώσεις σε καθυστέρηση επιβάλλεται στο τέλος του δεύτερου μήνα της καθυστέρησης.

Στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων από το γεγονός ότι οι υπόχρεοι που είναι ενταγμένοι, αν καθυστερήσουν μία δόση, παραμένουν στην ρύθμιση, αν εξοφλήσουν στο τέλος του επόμενου μήνα και τις δύο δόσεις.

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την ούτως ή άλλως υψηλή φορολογική επιβάρυνση που υπάρχει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τις πλειοδοσίας παροχών για ελαφρύνσεις που υπάρχουν κατά την προεκλογική περίοδο έχουν κάνει πολλούς περιμένουν, μετά τις εκλογές μία ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα χρέη τους.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ