Το Reuters για την “απειλή του Grexit”

H πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα μπορούσε να περιπλέξει επικίνδυνα την ιδέα της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, προειδοποιεί το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον  αρθρογράφο James Saft, η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, τότε θα εξαναγκαστεί να έρθει σε συνεννόηση με την τρόικα. Ένα από τα θέματα που θα τεθούν αναμφισβήτητα είναι αυτό του δημόσιου χρέους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπαναχωρήσει από τη θέση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εντούτοις επιμένει πως το ελληνικό χρέος χρήζει μίας γενναίας αναδιάρθρωσης, η οποία θα συνοδευτεί από νέα ομόλογα, συνδεδεμένα με την ανάπτυξη (ρήτρα ανάπτυξης), αναφέρει εν συνεχεία.

Σε μία τέτοια διαπραγμάτευση, τονίζει, η απειλή της χρεοκοπίας ή της εξόδου από την Ευρωζώνη είναι σίγουρο πως θα τεθεί στο τραπέζι.

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο, θα επιφέρει απρόβλεπτα αποτελέσματα στις παγκόσμιες αγορές, καθιστώντας δυσκολότερα τα πράγματα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης» προειδοποιεί το Reuters.

«Και εδώ είναι το σημείο, όπου τα πράγματα περιπλέκονται. Προκειμένου η Ελλάδα να κλείσει ένα βελούδινο deal εξόδου από την τρόικα, η ΕΚΤ ενδέχεται να συνάψει ένα σχέδιο ανακούφισης του ελληνικού χρέους, μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής και της μείωσης των επιτοκίων» εξηγεί ο αρθρογράφος.

Συνεχίζοντας, σημειώνει πως αναμφισβήτητα η ΕΚΤ από μία τέτοια εξέλιξη θα εξέλθει ζημιωμένη!

«Εάν η τρόικα δεν κάνει κάτι για την Ελλάδα, τότε οι πολέμιοι της ποσοτικής χαλάρωσης θα πληθύνουν και η ενεργοποίηση του προγράμματος θα ανασταλεί επί μακρόν» προειδοποιεί ο James Saft.

 

Διαβάστε επίσης

Financial Times: Φόβοι για την Ευρωζώνη λόγω Ελλάδας

Σαμαράς: Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ