Ανοικτά τα εμπορικά και την τελευταία Κυριακή του έτους

Ανοικτά τα εμπορικά και την τελευταία Κυριακή του έτους

Άλλη μία Κυριακή, συνολικά οκτώ τον χρόνο, θα μπορούν να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ, που θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο Πέμπτη στη Βουλή, έχει συμπεριλάβει άρθρο σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργούν και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Πηγές αναφέρουν ότι το μέτρο θα ισχύσει από τώρα, δηλαδή τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η αγορά θα είναι ανοικτή την ερχόμενη Κυριακή 14 αλλά και στις 21 του μηνός.

Σημειώνεται ότι την τελευταία Κυριακή του χρόνου τη θέλει η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους εν όψει της Πρωτοχρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα, τις δύο πρώτες των τακτικών εκπτωτικών περιόδων και τις δύο πρώτες των ενδιάμεσων 10ήμερων εκπτώσεων τον Νοέμβριο και τον Μάιο, αντίστοιχα.

Η σχετική ρύθμιση έρχεται λίγες ημέρες πριν από την έκδοση και της οριστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, που προβλέπει το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας. Το ΣτΕ είχε αρχικά αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

Πάντως αν ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση του κ. Σκρέκα αναμένεται να πυροδοτήσει νέα αντίδραση από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία αντιτίθεται στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Το σχετικό άρθρο αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ. Αλλες διατάξεις, επίσης, προβλέπουν τον νέο τρόπο λειτουργίας των Επιμελητηρίων, μέσα από τις οποίες θα καθιερώνονται ως πηγές εσόδων τέλη από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Πηγή: Έθνος 

 

Δείτε επίσης:

Θεσσαλονίκη-Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ