Όλη η πρόταση της Αθήνας στην τρόικα

Όλη η πρόταση της Αθήνας στην τρόικα

Την επιστολή 43 σελίδων με την απάντηση της κυβέρνησης στην τρόικα φέρνει στη δημοσιότητα η Καθημερινή, ενώ εκκρεμεί η απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών για τον χρόνο επιστροφής τους στην Αθήνα.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρονται μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, με βασικότερο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, το «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2017, τον έλεγχο των οικογενειακών παροχών μέσω διασταυρώσεων και τη θέσπιση λαχείου μέσω συλλογής αποδείξεων για την ενίσχυση των εσόδων από ΦΠΑ.

Παράλληλα, σε σχέση με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, απορρίπτονται αλλαγές, ενώ στο ασφαλιστικό προτείνεται αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 6.000 και η σταδιακή κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας έως το 2019.

Τέλος, με δεδομένο ότι τα δύο τελευταία χρόνια η τρόικα είχε υπολογίσει εσφαλμένα το δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη, εάν οι υπολογισμοί των δανειστών επιβεβαιωθούν την 1η Ιουλίου του 2015, να εξετάσει διορθωτικά μέτρα, όπως η επιβολή φόρου πολυτελείας, η αύξηση του φόρου σε ποτά και καπνό και η απόσυρση της μείωσης στην εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%.

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης:

Ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Σκρέκας: Είναι η ώρα των επενδύσεων

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ