Στην αναμονή για επιστροφή φόρων

Στην αναμονή για επιστροφή φόρων

Στάση πληρωμών έχει κηρύξει το υπουργείο Οικονομικών παγώνοντας τις επιστροφές φόρου. Στόχος όπως αναφέρουν προϊστάμενοι εφοριών είναι να διευκολυνθεί ο προϋπολογισμός κυρίως στον τομέα των εσόδων, τα οποία στο 10μηνο του έτους παρουσιάζουν τρύπα 1,2 δισ. ευρώ.

‘Οπως τονίζει στην «Καθημερινή» προϊστάμενος μεγάλης εφορίας των Αθηνών, με εντολή της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών αυτή τη στιγμή γίνονται μόνο συμψηφισμοί από τις εφορίες. Η δικαιολογία (προς τους εφόρους) που επικαλείται η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα οι συμψηφισμοί έτσι ώστε όσοι επιθυμούν και συντρέχει λόγος να υπαχθούν στη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο προϊστάμενο οι συμψηφισμοί (επιστροφών και χρεών) δεν ξεπερνούν το 20% των συνολικών επιστροφών φόρου. Ο λόγος όπως αναφέρει, είναι ότι η διαδικασία αυτή διευκολύνει τον προϋπολογισμό. Δηλαδή δεν εγγράφονται νέα ποσά επιστροφών φόρου. Σημειώνει δε, ότι για να εμφανισθεί μία επιστροφή φόρου στον προϋπολογισμό, θα πρέπει η εφορία να εκδώσει Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης (ΑΦΕΚ). Μέχρι τότε, δεν υπάρχει οφειλή του Δημοσίου προς τρίτους, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί προϊστάμενοι εφοριών προσπαθούν τις τελευταίες μέρες να συνεννοηθούν με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι υπάρχουν χιλιάδες επιστροφές φόρου που πρέπει να γίνουν σε συνταξιούχους και μισθωτούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση προς το παρόν, οπότε παραμένει σε ισχύ η προφορική εντολή για «πάγωμα» των επιστροφών φόρων. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ανέφερε ότι οι επιστροφές φόρου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν «παγώσει», με άνωθεν εντολή.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιστροφή φόρου εισοδήματος 1.500 ευρώ. Την ίδια στιγμή χρωστά στον ΟΑΕΕ το ποσό των 2.000 ευρώ. Οι εφορίες με εντολή του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν στον συμψηφισμό της οφειλής κατά προτεραιότητα.

Αντίθετα, σε ελεύθερο επαγγελματία με επιστροφή φόρου 1.500 ευρώ χωρίς καμία οφειλή, δεν θα εκδοθεί ΑΦΕΚ και προς το παρόν δεν πρόκειται να του επιστραφεί το ανωτέρω ποσό μέχρι να αλλάξει η εντολή από το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο χθες για τεχνικό πρόβλημα που έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» των επιστροφών το οποίο θα αποκατασταθεί τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι επιστροφές φόρου έχουν ανέλθει στο 10μηνο του έτους στα 2,844 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καταγράφεται συγκράτηση των επιστροφών τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον μήνα που διανύουμε. Συγκεκριμένα:

• Στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου οι επιστροφές ήταν στα επίπεδα των 906 εκατ. ευρώ.

• Τον Μάιο επιστράφησαν 320 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,226 δισ. ευρώ.

• Τον Ιούνιο επιστράφησαν 333 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 1,558 δισ. ευρώ.

• Τον Ιούλιο επιστράφησαν 444 εκατ. ευρώ και έφθασαν συνολικά στα 2,002 δισ. ευρώ.

• Τον Αύγουστο οι επιστροφές ήταν της τάξης των 177 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,177 δισ. ευρώ.

• Τον Σεπτέμβριο οι επιστροφές ήταν της τάξης των 423 εκατ. ευρώ και έφθασαν τα 2,600 δισ. ευρώ.

• Τον Οκτώβριο οι επιστροφές συρρικνώθηκαν στα 244 εκατ. ευρώ φθάνοντας τα 2,844 δισ. ευρώ

Πηγή: Η Καθημερινή 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ