Στουρνάρας: Στο stress test εξετάστηκαν εξονυχιστικά 7.000 δάνεια

Στουρνάρας: Στο stress test εξετάστηκαν εξονυχιστικά 7.000 δάνεια

 

Η ολοκλήρωση της Συνολικής Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – και μαζί των τεσσάρων συστημικών της χώρας μας – ήταν η αφορμή για μια φιλική συγκέντρωση με οικοδεσπότη τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου.

Παρόντες στο κτίριο της οδού Αμερικής ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα από ελληνικής πλευράς: τραπεζίτες και στελέχη τραπεζών, εκπρόσωποι των ελεγκτικών εταιρειών, των εκτιμητών και των συμβούλων, και φυσικά η ομάδα της Τράπεζας της Ελλάδος, που έφερε σε πέρας αυτό το «τιτάνιο έργο», όπως το χαρακτήρισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Στουρνάρας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξήρε τη συμβολή όλων στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, επισημαίνοντας και τις σοβαρές δυσκολίες που είχαν μπροστά τους, όταν, πριν από ένα χρόνο, ξεκινούσε το έργο: το αυστηρό χρονοδιάγραμμα και την ενοποιημένη μεθοδολογία που εφήρμοσαν για πρώτη φορά όλες οι εθνικές εποπτικές αρχές.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι κατά τη Συνολική Αξιολόγηση εξετάστηκαν εξονυχιστικά σχεδόν 7.000 φάκελοι δανείων, μαζί με τις εγγυήσεις τους, με την πολύτιμη συμβολή των διεθνών ελεγκτικών εταιρειών (Ernst&Young, Deloitte, KPMG, Grant Thornton), καθώς και των εκτιμητών πλοίων (VesselsValue) και ακινήτων (NAI Hellas), όπως επίσης και των εξωτερικών συμβούλων (Oliver Wyman, BlackRock, Rothschild), που είχαν προσληφθεί για τη συγκεκριμένη άσκηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Διοικητής στη «μεγάλη και πλήρως αφοσιωμένη ομάδα των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος που παρακολούθησε από κοντά και συντόνισε το έργο σε όλα τα στάδιά του, ευρισκόμενη σε διαρκή επικοινωνία με την ΕΚΤ.»

«Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία για να εξάρω τον επαγγελματισμό σας και το γεγονός ότι καταφέρατε να ολοκληρώσετε μέσα σε ένα εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα το δύσκολο έργο που είχατε αναλάβει», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας προς τους παρισταμένους. «Η υλοποίηση της άσκησης ακολούθησε αυστηρά τις αρχές της διαφάνειας, της συνέπειας και της ίσης μεταχείρισης και συνέβαλε ουσιαστικά στην ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης.»

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ