Bloomberg: “Ανάσα” δίνει στον Σαμαρά το τέλος της ύφεσης

Bloomberg: “Ανάσα” δίνει στον Σαμαρά το τέλος της ύφεσης

Μετά την αρνητική υποδοχή του σχεδίου του για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, ο Αντώνης Σαμαράς «κοιτάζει» τώρα να “πάρει ανάσα” από τα οικονομικά στοιχεία για την ανάπτυξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν δείξουν επιστροφή στην ανάπτυξη, αυτό ενδεχομένως να υπενθυμίσει στις αγορές το θέμα της ανάκαμψης. Η ελληνική οικονομία πιθανότατα κατέγραψε την πρώτη ετήσια επέκτασή της μετά από έξι χρόνια το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση πως η Ελλάδα βγήκε από την χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό μπορεί να βοηθήσει τον Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αντιστρέψει την αύξηση που καταγράφεται στο κόστος δανεισμού της χώρας τους τελευταίους δυο μήνες, που πυροδοτήθηκε από την νέα πολιτική αστάθεια στη χώρα και τις διαφωνίες με τους πιστωτές της τρόικας αναφορικά με τον ρυθμό εξέλιξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη, είναι όμως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τον λαό», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Dekabank, Andreas Scheuerle. «Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι έχουν πετύχει πολλά πράγματα, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, και έχουμε μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα».

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη θα ανακοινωθούν στις 14 Νοεμβρίου, ενώ, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, θα ανακοινωθούν τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ, όπου αναμένεται να φανεί πως η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 249 μονάδες βάσης από το χαμηλό Σεπτεμβρίου και κινούνται πλέον υψηλότερα του 8%, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων –συμπεριλαμβανομένου και το Σαμαρά- ότι η Ελλάδα προτίθεται να βγει πρόωρα από το πρόγραμμα διάσωσης –μέχρι το τέλος του έτους.

«Υπάρχει μια γενική ανησυχία ότι οι ελληνικές αρχές το παρατράβηξαν», ανέφερε ο Gianluca Ziglio της Sunrise Brokers. «Η χρηματοδότηση από την αγορά δεν φαίνεται βιώσιμη στα τρέχοντα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα».

 

Διαβάστε επίσης:

Frankfurter Rundschau: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ελληνικές παραλίες

Έκλειψη ηλίου θα “σβήσει” φωτοβολταϊκά και δίκτυα

Ελέγχουν γονίδια με τη δύναμη της σκέψης

ΒΙΝΤΕΟ-Είδε το… τέρας του Λόχνες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ