Η λύση που προκρίνει το Eurogroup για την Ελλάδα

Η λύση που προκρίνει το Eurogroup για την Ελλάδα

Την επιλογή του «υπάρχοντος εργαλείου του ESM» που ονομάζεται ECCL (enhanced conditionality credit line – πιστωτική γραμμή ενισχυμένης αιρεσιμότητας / όρων) προκρίνει το eurogroup για την εποχή μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως αναφέρει ο Θάνος Αθανασίου στο real.gr, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι αυτή την γραμμή επιλέγουν οι εταίροι και τώρα συζητάμε τους όρους. Εξήγησε ωστόσο ότι για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο 5ος έλεγχος.

Ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπουργών για να παραμείνει και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και μένει να αποφασιστεί ο τρόπος.

Επιπλέον σύμφωνα με τον πρόεδρο του eurogroup η συζήτηση αυτή τη φορά ήταν απλά προκαταρκτική και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών παρουσίασε τις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όμως οι ιδέες στο eurogroup παραμένουν οι ίδιες.

Ο πρόεδρος του eurogroup είπε πως «παρότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει πολλά, υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να συμφωνηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα». Κάλεσε μάλιστα τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν για να βρεθεί «μια συμφωνία».

«Ψάχνουμε λύσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις, η τρόικα θα επιστρέψει στη Αθήνα πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προετοιμάσουν τις αποφάσεις για την συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Μοσκοβισί.

«Οι Έλληνες έχουν κουραστεί και δεν θέλουν να μας βλέπουν να κάνουμε μικροδιαχείριση, να μην αισθάνονται ότι τους κρατάμε το χέρι» εξήγησε. «Θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο πριν από τις 8 Δεκεμβρίου για να υποβοηθήσω να προετοιμαστούν τα στοιχεία μιας συμφωνίας στις 8 Δεκεμβρίου», κατέληξε.

Φινλανδοί και Ισπανοί στηρίζουν την ελληνική πρόταση

Την χρήση των υπαρχόντων χρημάτων που υπάρχουν στο ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών, προκρίνει η φιvλανδική πλευρά στο σημερινό eurogroup σε σχέση με την υποβοήθηση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Ο Φιvλανδός υπουργός οικονομικών Ανντι Ρίννε ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές ιδέες γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να την υποβοηθήσουμε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές – εμείς προτιμούμε την λύση των παλιών χρημάτων».

Παρομοίως τοποθετήθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας ΝτεΓκουίντος, ο οποίος όμως υπενθύμισε μπαίνοντας στο συμβούλιο ότι “υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι”. Από την πλευρά του ο επίτροπος επί των οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα αναζητηθεί μια λύση για την Ελλάδα – και την Κύπρο μεταξύ άλλων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ