Φορολογικοί έλεγχοι “τρίτης γενιάς”

Φορολογικοί έλεγχοι “τρίτης γενιάς”

Νέα ελεγκτικά εργαλεία θα έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά την κατάργηση των τεκμηρίων το 2015. 

Για κάθε φορολογούμενο δημιουργείται οικονομικό και τραπεζικό προφίλ με στόχο αφενός να περιορισθεί η φοροδιαφυγή αφετέρου να γίνεται πλέον η φορολόγηση των εισοδημάτων με πραγματικά στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις τραπεζικές καταθέσεις, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα ιδιωτικά σχολεία και γενικότερα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση κάθε φορολογούμενος. 

Το βασικό “όπλο” θα είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο Απρίλιο. Με βάση το περιουσιολόγιο θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του “πόθεν έσχες” για την ακίνητη και κινητή περιουσία εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογούμενων. 

Ακόμα θα αξιολογείται το προφίλ επικινδυνότητας των φορολογούμενων με τη χρήση ολοκληρωμένου συστήματος μοριοδότησης (πόιντ σύστεμ) της συναλλακτικής συμπεριφοράς σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: Καθημερινή 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ