• ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα αποφασίσει...

  6:36 μμ, Πέμπτη 30 Οκτ 2014 6:36 μμ, Πέμπτη 30 Οκτ 2014

  ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα αποφασίσει...

  «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα θα αποφασίσει».

  Σε ερώτημα για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ και κατά προέκταση της τρόικας, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι αναμένουν από τις ελληνικές αρχές «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής».

  Ερωτηθείς πότε θα σταλούν οι θέσεις της Ελλάδας, ανέφερε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

  Σε ερωτήσεις για την άποψη που είχε παρουσιάσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, γύρω από το θέμα της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» ο κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει», σημειώνοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα και την «πρόσβασή της στις αγορές».

  Σε άλλο ερώτημα αν «ήταν καλύτερα» για την Ελλάδα να αποταθεί για «προληπτική στήριξη» στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι «η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές».

  Στα ίδια ερωτήματα για το πότε θα επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονταν εκεί στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε «θέματα-κλειδιά».

  Στη συνέχεια, όταν ο κ. Ράις ρωτήθηκε για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον η κα Λαγκάρντ με Έλληνες αξιωματούχους, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, και επεσήμανε ότι σ' αυτή τη συνάντηση η γενική διευθύντρια του Ταμείου «επαίνεσε τις ελληνικές Αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», προσθέτοντας ότι «και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

  Ακολούθως, σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο «παροχής τεχνικής στήριξης» από το ΔΝΤ στη «μετα-μνημονιακή εποχή», ο κ. Ράις επανέλαβε ότι επαφίεται στις ελληνικές Αρχές τι θα αποφασίσουν. Επίσης, δεν θέλησε να σχολιάσει το «περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων», για την προαναφερθείσα συνάντηση και αν ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε «πρόωρη διακοπή» του προγράμματος με το ΔΝΤ.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι το Ταμείο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών Αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών.

  Τέλος, έκανε αναφορά στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί» και ότι (πρέπει) «ο καθένας να πληρώνει το φορολογικό μερίδιο που του αντιστοιχεί».

  Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο και για το γεγονός ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η αποστολή της τρόικας δεν αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί η αποστολή του ΔΝΤ και των άλλων δυο εταίρων (ΕΕ και ΕΚΤ) στο νησί.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα