4 οικονομικές λύσεις για να ζεστάνετε το σπίτι σας – Τα συν και τα πλην

4 οικονομικές λύσεις για να ζεστάνετε το σπίτι σας – Τα συν και τα πλην

Οι καταναλωτές επιμένουν να αναζητούν πιο εναλλακτικές και, επομένως, πιο οικονομικές πηγές θέρμανσης, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 30%.

Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων φιγουράρουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το φυσικό αέριο, τα ενεργειακά τζάκια, οι σόμπες pellet και οι αντλίες θερμότητας.

Πρόκειται για λύσεις που, μολονότι κοστίζουν, υπόσχονται απόσβεση σε σχετικά μικρό βάθος χρόνου.

Σημαντικό οικονομικό όφελος, ύψους έως και 5.500 ευρώ, θα έχουν οι καταναλωτές, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με φυσικό αέριο.

Η δράση, που υλοποιείται, σε συνεργασία των τριών ΕΠΑ με το ΥΠΕΚΑ, αφορά σε επιδότηση του κόστους εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου, που ανέρχεται έως το 60% της συνολικής αξίας της και με ανώτατο όριο, ανάλογο με την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα, που μπορεί να φτάσει το ποσό των 5.500 ευρώ.

Σε μία πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων, για παράδειγμα, η συνολική δαπάνη είναι 9.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι 5.500 ευρώ επιδοτούνται (60%), ο δικαιούχος θα πληρώσει από την τσέπη του μόνο 3.500 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι οι ενδιαφερόμενοι να κατοικούν σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες ή μεμονωμένα διαμερίσματα με τιμή ζώνης που δεν υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ – θα πιστοποιείται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ – και να βρίσκονται σε δρόμο, με ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 30 Απριλίου 2015, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την ισχύ της δράσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια αφορούν σε 10 εκατ. ευρώ για την Αττική, 2 εκατ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία. Στο πρόγραμμα, επομένως, υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ