Σταϊκούρας: Μειώθηκαν 60% οι βουλευτικές συντάξεις

Σταϊκούρας: Μειώθηκαν 60% οι βουλευτικές συντάξεις

 

Υπερβαίνει το 60%, η συνολική μείωση στη σύνταξη των βουλευτών, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση της Χρυσής Αυγής για την επιχορήγηση της ένωσης τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών με το ποσό των 30.000 ευρώ από τον Προϋπολογισμό της Βουλής, αναφέρει ότι:

•             Οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί, από το 2010 μέχρι σήμερα, με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου, βάσει των γενικών διατάξεων που προβλέπουν περικοπές στις συντάξεις, η δε μείωση αυτών (βουλευτικές), ανέρχεται κατά ποσοστό σε 51,11%.

•             Επιπλέον, εφαρμόζονται, από 1.1.2013, οι ειδικές μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον ο συνταξιούχος βουλευτής λαμβάνει δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη.

«Μετά την ανωτέρω ειδική μείωση, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπερβαίνει το 60%» αναφέρει στο έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας σπεύδει εξάλλου να επισημάνει, στο έγγραφό του, ότι όσοι αποκτούν την ιδιότητα του βουλευτή από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4093/2012 (12.11.2012) και μετά δεν έχουν δικαίωμα βουλευτικής σύνταξης.

Αναφέρει, επίσης, ότι από 1.1.2013, όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορούν την περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) ή την αναστολή καταβολής της, εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Δηλαδή, εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος π.χ. μέλος ΔΕΠ, έχει εκλεγεί βουλευτής πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4093/2012, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως βουλευτού να είναι συντάξιμος και να λάβει βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο, ως μέλος ΔΕΠ.

Επιπλέον, έχουν εφαρμογή για τους ανωτέρω οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με τις οποίες περικόπτεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολείται.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζει ότι η σύνταξη βουλευτή, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βουλευτή.

 

Την ερώτηση είχε καταθέσει ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος, ζητώντας να ενημερωθεί ποιες είναι οι λειτουργικές ανάγκες της Ένωσης τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών και αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων των βουλευτών και ευρωβουλευτών. Ζητούσε, επίσης, να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση θα δείξει την ίδια «γαλαντόμο» μεγαλοψυχία και σε άλλα επαγγελματικά ταμεία.

 

Διαβάστε επίσης

Η απάντηση του ΙΚΑ για την αύξηση του χρόνου αναμονής στις νέες συντάξεις

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπεται το θέμα των περικοπών στις συντάξεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ