Σούρλας: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 16 χρόνια μετά

Σούρλας: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 16 χρόνια μετά

«Πέρασαν 16 χρόνια από τότε που κατατέθηκε για πρώτη φορά πρόταση νόμου στη Βουλή για την ενίσχυση των οικονομικών αδυνάτων, με τη χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας.

Η δήλωση του κ. Σούρλα:

«Πέρασαν 16 χρόνια από τότε που κατατέθηκε για πρώτη φορά πρόταση νόμου στη Βουλή για την ενίσχυση των οικονομικών αδυνάτων, με τη χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ως συντάκτης της πρότασης νόμου την οποία συνυπέγραψαν 13 βουλευτές της Ν.Δ., εισηγούμενος την ψήφισή της  στην Βουλή στις 11 Ιανουαρίου 1998 είχα επισημάνει ότι: Πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική  Χάρτα που κυρώσαμε το 1984 και που αναφέρει ότι η μη χορήγηση συνιστά περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση περί Κράτους Δικαίου και κοινωνικής ευαισθησίας πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα, όταν υπάρχει  αυτή η ανισότητα μεταξύ των πολιτών. Όταν άλλοι πεινούν κυριολεκτικά (οργανώνονται ακόμη και συσσίτια) δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την επιβίωση των παιδιών τους, ενώ άλλοι ζουν στη χλιδή, στον πλούτο που ορισμένοι αποκτούν χωρίς νόμιμο τρόπο, θα πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι το κράτος αυτό δεν έχει μέλλον.

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε συζήτηση στη Βουλή για τη θέσπισή του, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε υποστηρίχτηκε από την αριστερά.

Η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί ένα ακόμη βήμα από την κυβέρνηση Σαμαρά, για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους με ανθρώπινο πρόσωπο».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ