Χαν: Η Ελλάδα έχει «ευθύνη» να ηγηθεί της Στρατηγικής στο Ιόνιο

Χαν: Η Ελλάδα έχει «ευθύνη» να ηγηθεί της Στρατηγικής στο Ιόνιο

Η Αθήνα και η Ρώμη πρέπει να εκμεταλλευτούν την θέση τους στην περιοχή και να ηγηθούν της εφαρμογής της ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο,  σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέλυσε διεξοδικά τις προτεραιότητες της νέας περιφερειακής πολιτικής για την περίοδο 2014-2020, καθώς και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη στο «νέο οικονομικό περιβάλλον».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, όμως, στην Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν Ελλάδα και Ιταλία.

Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο

Όπως αναφέρει το EurActiv.gr, η ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο είναι η πρώτη «μακροπεριφερειακή στρατηγική» της ΕΕ στην οποία συμμετέχει μια τόσο μεγάλη αναλογία τρίτων χωρών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία) σε συνεργασία με κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία).

Η στρατηγική αφορά στην ανάπτυξη συνεργασιών πάνω σε δυνατότητες που παρέχει η θαλάσσια οικονομία – «γαλάζια ανάπτυξη», συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, ενεργειακή συνδεσιμότητα, προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμος τουρισμός – τομείς που, σύμφωνα με την Κομισιόν, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της εν λόγω περιφέρειας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου μάλιστα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε την Στρατηγική και μένει τώρα να λάβει την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς από την EurActiv.gr, τι προσδοκίες έχει για την εφαρμογή της Στρατηγικής δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, ο Γιοχάνες Χαν είπε αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ιταλία να επωφεληθούν αλλά και να «ηγηθούν» της πρωτοβουλίας.

«Αυτό που μπορούμε να δούμε από τις ήδη υπάρχουσες, τη στρατηγική για την Βαλτική και το Δούναβη, είναι ότι συνιστά ένα εξαιρετικό εργαλείο να ενταχθούν στις εργασίες και μη κράτη μέλη, να δουν πώς συνεργαζόμαστε και δουλεύουμε όλοι μαζί σε επίπεδο ΕΕ», υπογράμμισε.

«Η Στρατηγική θα έχει αντίκτυπο σε χώρες επίσης σαν την Ελλάδα και την Ιταλία, βοηθώντας τες να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις και να καταστούν χώρες πρωταγωνίστριες στην περιοχή. Επομένως, υπάρχει κατά κάποιο τρόπο ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ σε μια τέτοια στρατηγική, να προχωρήσουν και να ηγηθούν της συνεργασίας, αλλά παράλληλα να επωφεληθούν και από αυτή», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Αλιείας της νέας Ευρωβουλής, οι θεματικές της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Στρατηγική Αδριατικής και Ιονίου, δεν εκπροσωπείται η Ελλάδα από κανέναν ευρωβουλευτή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ