Νέα σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Λαπαβίτσα

Νέα σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Λαπαβίτσα

 

Μετά την κριτική που έκανε πριν από λίγες ημέρες στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος είχε προταθεί από ορισμένους ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής, επανέρχεται και σε συνέντευξή του στο iskra.gr (στην ιστοσελίδα που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας) δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσιάσει καν πρόγραμμα. “Μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν το έχουμε δει” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαπαβίτσας κληθείς να απαντήσει εάν κανείς από αυτά που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συμπεράνει με ασφάλεια ότι πρόκειται για πρόγραμμα αριστερής κυβέρνησης απάντησε:

“Μα δεν υπάρχει καν πρόγραμμα. Δεν μας το έχουν δείξει. Μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν το έχουμε δει. Να το δούμε και να το αξιολογήσουμε. Αυτά είναι μέτρα που απαλύνουν την ανθρωπιστική κρίση και μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. Συμφωνώ ότι είναι απαραίτητα. Από μόνα τους δεν συνιστούν αριστερή πολιτική και από μόνα τους, χωρίς να είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό πρόγραμμα, δεν πείθουν κιόλας”.

“…Για να πείσουν, ακόμα και αυτά τα μέτρα, πρέπει να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Δεν μπορεί να μας λέει ότι θα πάρει 6 δισεκατομμύρια από τη φοροδιαφυγή και τη συλλογή απλήρωτων φόρων μέσα σε ένα χρόνο…” συνεχίζει ο Κώστας Λαπαβίτσας και ερωτηθείς να διευκρινίσει εάν εννοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ότι θα βρεί τα χρήματα αυτά από τις πηγές που λέει, επισημαίνει:

“Ακριβώς, γιατί δεν υπάρχουν μελέτες και δεν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα. Δεν είναι μόνο θέμα να του βάλουμε ταμπέλα, αριστερό ή δεξιό -εγώ φυσικά το θέλω αριστερό, αλλά να καταλάβουμε επίσης πως θα το στηρίξουν”.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά για το χρέος, ο κ Λαπαβίτσας τονίζει:

“Πολύ καλά κάνει και επικεντρώνεται στο χρέος γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κατάσταση που μπορούμε να την ονομάσουμε υποδούλωση χρέους. Δηλαδή όλη της η οικονομική πολιτική καθορίζεται από το χρέος. Δεν είναι μόνο το βάρος που θα σηκώνουμε στο μέλλον για το χρέος, τα 8 δισεκατομμύρια περίπου το χρόνο, είναι ότι όλη η οικονομική μας δραστηριότητα θα γυρίζει γύρω από το χρέος. Για αυτό έχουμε αυτή την πολιτική άγριας λιτότητας, γι’ αυτό κυνηγάνε τα πλεονάσματα, γι’ αυτό ανεβαίνει η φορολογία, γι’ αυτό μειώνονται οι κρατικές δαπάνες, γι’ αυτό έχει καταστραφεί το κράτος πρόνοιας. Αυτή είναι λοιπόν η κατάσταση και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά. Πρώτα, να μας εξηγήσουν τι εννοούν όταν λένε σκληρά. Είναι καιρός να μας πούνε ποια βέλη έχουν στη φαρέτρα τους. Και δεδομένου μάλιστα ότι επιδιώκουν λύση εντός της Ευρωζώνης, όπως λένε ξεκάθαρα. Να μας εξηγήσουν λοιπόν μέσα σε αυτό το πλαίσιο ποια είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουν”.

“Εννοείτε από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιούν ούτε ως «απειλή» την έξοδο από την Ευρωζώνη;” ρωτάει στη συνέχεια η δημοσιογράφος με τον κ. Λαπαβίτσα να απαντά:

 

“Και την παύση πληρωμών.., τις μονομερείς ενέργειες. Αφού λοιπόν τα αποκλείουν αυτά, τότε ποια άλλα όπλα έχουν για τη διαπραγμάτευση; Αυτά πρέπει να τα ακούσουμε. Επίσης πρέπει να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει με το πλαίσιο συνθηκών και άλλων συμβατικών υποχρεώσεων της λιτότητας, οι οποίες δένουν την Ελλάδα. Θα σταματήσει να επιδιώκει πλεονάσματα;”.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ