Χαμηλά όρια ηλικίας πολλών “ταχυτήτων” για μητέρες με ανήλικο

Χαμηλά όρια ηλικίας πολλών “ταχυτήτων” για μητέρες με ανήλικο

Χαμηλά όρια ηλικίας αλλά «πολλών ταχυτήτων» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο, οι οποίες είχαν ασφαλιστεί ως τις 31/12/1992 στο Δημόσιο, σε ταμεία Τύπου, ΔΕΚΟ, τραπεζών, καθώς και στο Ταμείο Νομικών. Διαφορετικές είναι και οι προϋποθέσεις κατοχύρωσης αυτών των χαμηλών ορίων ηλικίας, ως προς το χρόνο ασφάλισης που είναι από 15 ως 25 έτη.

Σε όλα τα Ταμεία η κατοχύρωση των χαμηλών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης συναρτάται  με την ύπαρξη ανήλικου παιδιού, όταν οι ασφαλισμένες συμπληρώνουν τον προβλεπόμενο χρόνο ή τα έτη ασφάλισης που ορίζει η νομοθεσία για τις συντάξεις των μητέρων.

Βασική λεπτομέρεια είναι ότι ο χρόνος ασφάλισης κατά τον οποίο συντρέχει και η ανηλικότητα του παιδιού πρέπει να συμπληρώνεται ως τις 31/12/2012, είτε με πραγματική εργασία είτε με αναδρομική εξαγορά πλασματικών ετών.

Με εξαίρεση το Δημόσιο όλες οι ασφαλισμένες που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του 2010 μπορούν να αναγνωρίσουν μόνο διάστημα ανεργίας, ασθένειας (200 + 200 ημέρες από κάθε αιτία) και φυσικά το διάστημα (119 μέρες) κύησης-λοχίας.

Όσες συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν από το 2011 και μετά αναγνωρίζουν και τον χρόνο σπουδών, γονικής άδειας, κενά ασφάλισης κλπ.

Στο Δημόσιο προβλέπεται και η αναγνώριση χρόνου παιδιών για να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα και για το 2010.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από τον Ελεύθερο Τύπο:

 

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ