Χαρδούβελης: Δεν είναι δικό μου δημιούργημα ο ΕΝΦΙΑ… δεν θα απολογηθώ

Χαρδούβελης: Δεν είναι δικό μου δημιούργημα ο ΕΝΦΙΑ… δεν θα απολογηθώ

“Επειδή ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό μου δημιούργημα, δε θέλω να απολογηθώ” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην ομιλία του στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, έκανε την παραπάνω δήλωση απαντώντας στα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα από το βήμα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κ. Μίχαλος, για λάθη και αδικίες με τον ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός χαρακτήρισε το φόρο πιο δίκαιο, λέγοντας ότι εφαρμόζεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των παρισταμένων στην αίθουσα, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν όταν ο υπουργός, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα “έχουν ξεβολέψει πολύ κόσμο” και ανέφερε ως παράδειγμα και τα επιμελητήρια.

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μίχαλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Χαρδούβελη, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για “καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης”, για “230.000 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο”, προβλέποντας ότι “δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ επενδύσεις στην Ελλάδα” από τη στιγμή που – όπως είπε – η φορολογία των επιχειρήσεων έχει φθάσει στο 50% και στη γειτονική Βουλγαρία είναι στο 10%. , όταν υπάρχει γραφειοκρατία και έλλειψη ρευστότητας.

Ο υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συντελείται μια τεράστια προσπάθεια, επανέλαβε πολλές φορές ότι η εποχή της εικονικής ανάπτυξης με δανεικά δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει, είπε ότι η ελληνική οικονομία, παρά την τεράστια κρίση, παραμένει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

“Πρέπει να βάλουν πλάτη οι επιχειρηματίες”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία είναι: η διατήρηση και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος (δεν είναι δεδομένο και αλλάζει χρόνο με το χρόνο, τόνισε), η επίλυση του προβλήματος με τα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια, η προσέλκυση επενδύσεων και το φορολογικό.

“Χρειάζεται απαραίτητα να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων. Δεν επιτρέπεται να έχουμε το 20% των πλοίων διεθνώς και ο πλούτος αυτός να είναι εκτός Ελλάδας. Κάτι πρέπει να κάνουμε”, κατάληξε.

Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-Οι “κερδισμένοι” του ΕΝΦΙΑ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ