Ένα βήμα πιο κοντά κυβέρνηση-τρόικα για φοροελαφρύνσεις

Ένα βήμα πιο κοντά κυβέρνηση-τρόικα για φοροελαφρύνσεις

 

Ένα βήμα πιο κοντά στο θέμα των φοροελαφρύνσεων ήρθαν τρόικα και ελληνική κυβέρνηση μετά τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Ωστόσο,  “αγκάθια” αποτελούν τα άλλα δύο μεγάλα ζητήματα δηλαδή τα εργασιακά και τα κόκκινα δάνεια, με τους εκπροσώπους των δανειστών να παραμένουν στις θέσεις τους. 

Σε ότι αφορά το θέμα των φοροελαφρύνσεων και των φοροαπαλλαγών η τρόικα φέρεται να αποδέχεται κάποιες αλλαγές στο φορολογικό μείγμα υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι στόχοι σε σχέση με τα έσοδα που έχουν συμφωνηθεί.

Σχετικά με τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις-συνδικαλιστικός νόμος ) είναι γνωστές οι ενστάσεις των τροικανών. Αναγνωρίστηκε  η ευαισθησία των δύο αυτών θεμάτων και ουσιαστικά και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να περιμένουν τις μελέτες του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας  (ILO).

Για τα κόκκινα δάνεια , η τρόικα συμφωνεί ότι πρόκειται για κόμβικό ζήτημα. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως το ζητούμενο είναι να υπάρξει ρευστότητα  στις υγιείς επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ παρέμεινε ο στόχος της είσπραξης των 3,2 δισ ευρώ αλλά υπάρχει σύγκλιση απόψεων αναφορικά με κάποιες αλλαγές που μπορούν να υπάρξουν στον αριθμό των δόσεων. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση όρος είναι να τηρηθεί ο αρχικός στόχος των 3,2 δισ ευρώ.

Η ελληνική πλευρα παρουσίασε την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι έχει ολοκληρωθεί περίπου των 50% από τις 542 δράσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε παράλληλα ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οπότε και θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα, η χώρα θα έχει πετύχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό στην εκπλήρωση των υποχρεωσεων της.

Ο στόχος που τίθεται από την κυβέρνηση τώρα είναι η ολοκληρωση της αξιολόγησης από την τρόικα προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης και στη συνέχεια να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ