Μαχαίρι στα επικουρικά αυτοαπασχολούμενων

Μαχαίρι στα επικουρικά αυτοαπασχολούμενων

Στο ΕΤΕΑ μεταφέρονται – εάν δεν μετατραπούν σε επαγγελματικά – και τα επικουρικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Αν και το μνημόνιο προβλέπει ως υποχρέωση την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) μόνο των ταμείων των μισθωτών, την τελευταία στιγμή οι δανειστές αξίωσαν από την κυβέρνηση την ένταξη και των υπόλοιπων ταμείων στο ΕΤΕΑ.

Έτσι, με διάταξη που πέρασε πραγματικά την τελευταία στιγμή, στο ΕΤΕΑ μεταφέρονται και τα επικουρικά δικηγόρων, μηχανικών, αρτοποιών και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών. Η διάταξη αφορά περίπου 250.000 ασφαλισμένους, τους οποίους το υπουργείο Εργασίας αιφνιδίασε.

Σύμφωνα με τη διάταξη, στο ΕΤΕΑ εντάσσονται από τον Ιούλιο του 2015 και τα επικουρικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων με όρους «επικουρικής ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών», εφόσον μέσα στο διάστημα που μεσολαβεί δεν αποφασίσουν να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

Η διάταξη αφορά στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης ΟΑΕΕ, το ΤΕΑΑ των αρτοποιών, το ΤΕAΠΥΚ των εργαζόμενων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών (ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ), Δικηγόρων (ΕΤΑΑ-ΤΕΑΔ) και Συμβολαιογράφων (ΕΤΑΑ-ΤΑΣ), το επικουρικό των ναυτικών (ΚΕΑΝ) και τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ- ΤΑΙΣΥΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ- ΤΕΑΤΤΑΘ (δημοσιογράφοι).

Εφόσον μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των συγκεκριμένων κλάδων δεν αποφασίσουν, μετά την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, τη μετατροπή των ταμείων τους σε επαγγελματικά, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τότε οδηγούνται στο ΕΤΕΑ και εκ των πραγμάτων θα ακολουθούν τις περικοπές που θα αποφασίζονται ανά τρίμηνο, με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Η διάταξη ορίζει, τέλος πως οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ