ΕΝΦΙΑ-Αναζητείται η νέα φόρμουλα εκκαθάρισης

ΕΝΦΙΑ-Αναζητείται η νέα φόρμουλα εκκαθάρισης

Διαδικασίες εξπρές για τη νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου στους 4.000 οικισμούς που πήραν φωτιά μετά τις αλλαγές στον προσδιορισμό της αξίας γης επιχειρεί να δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Για να πετύχει το στοίχημα όμως, θα πρέπει να βάλει το χεράκι της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όταν με το καλό επιστρέψει στο γραφείο της η κ. Σαβαΐδου η οποία για προσωπικούς λόγους απουσίαζε αυτήν την εβδομάδα.

Μπορεί η παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος να δίνει την ψευδαίσθηση επαρκούς χρόνου για να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά, όμως είναι σαφές πως όσο καθυστερεί η έκδοση νέων εκκαθαριστικών τόσο το αίμα των φορολογουμένων αργεί να κατέβει από το κεφάλι. Κι αυτό δεν το θέλει καμία κυβέρνηση.

Η τεχνική φόρμουλα για να γίνει νέα εκκαθάριση σε δεκάδες ή και σε εκατοντάδες χιλιάδες παραφουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, μετά τον λανθασμένο υπολογισμό, δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Όπως διευκρίνιζαν χθες αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η νέα εκκαθάριση θα γίνει σε όλες τις περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως αν οι τιμές του 2013 είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, θα μετρήσουν οι τιμές του 2014. Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις όπου η εκκαθάριση των φετινών φόρων ακινήτων, έγινε με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Οι φορολογούμενοι αυτοί όμως είναι μειοψηφία.

«Σε κάθε περίπτωση η νέα εκκαθάριση θα γίνει προς όφελος του φορολογουμένου. Αν με τις τιμές του 2013 έβγαινε μικρότερος φόρος τότε θα μετρήσουν του 2013, αλλιώς του 2014» ανέφερε η ίδια πηγή.

Πηγή: euro2day.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ