Λύση-ανάσα για το χρέος

Λύση-ανάσα για το χρέος

Του Παναγιώτη Σχίζα

«Κλειδί» για την απεξάρτηση της Ελλάδας από την εποπτεία των πιστωτών αποτελεί η μετατροπή του δημόσιου χρέους, με πώληση από τους πιστωτές, σε ιδιωτικό, τουλάχιστον κατά 60%, με στόχο να καταστεί ενεργή η διαχείρισή του και η χώρα να σταματήσει να είναι «ειδική» περίπτωση για τις αγορές, όσον αφορά την αξιολόγηση των ομολόγων της.

Την ώρα που ανοίγει η κρισιμότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, που δεν είναι άλλη από τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο καθηγητής χρηματοοικονομικών Παναγιώτης Σχίζας συντάσσει μια καινοτόμα πρόταση-λύση για την ελάφρυνση του χρέους, την οποία παρουσιάζει η Realnews.

Βασικό στοιχείο της λύσης αυτής είναι το γεγονός ότι για τη διευθέτηση του χρέους δεν θα χρειαστεί τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να εγκρίνουν «κούρεμα» στο αρχικό κεφάλαιο του χρέους και οι διευθετήσεις θα γίνουν μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Η μετατροπή του ελληνικού χρέους σε ιδιωτικό σημαίνει, όπως αναλύει στην πρότασή του ο οικονομολόγος, ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε να εναρμονιστεί πλήρως το προφίλ των ομολόγων που κατέχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι με το προφίλ των ομολόγων που προτιμούν οι επενδυτές στις αγορές, ώστε ο ESM, ο οποίος κατέχει σήμερα το 43% του χρέους και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνολικά το 66,4%, να προχωρήσει σε πώληση του 27,3%, δηλαδή 50 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, προτείνεται ότι η μείωση του ονομαστικού χρέους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 85 δισ. ευρώ ή 46,5% του ΑΕΠ, περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το συνολικό ελληνικό χρέος κάτω από το 130% του ΑΕΠ.

Τα οφέλη

Το πρώτο σκέλος της λύσης, που προτείνει ο Π. Σχίζας, προβλέπει την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει ή θα αποκομίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τον δανεισμό της Ελλάδας, με την ταυτόχρονη αποφυγή πληρωμής τόκων με ορίζοντα τις προβλέψεις της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2022.

 

Εως το 2022, η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει από την αποφυγή τόκων 35 δισ. ευρώ περίπου.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την πρόταση, μπορεί να διαγραφεί από το χρέος που κατέχει ο ΕSM και ταυτόχρονα να προβλέπεται η αύξηση των επιτοκίων (step up coupon) των υπόλοιπων ομολόγων από το 2022 έως τη λήξη τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες οι εταίροι της χώρας.

Με τη λύση αυτή, το προφίλ των ομολόγων που θα κατέχει ο ESM θα είναι αντίστοιχο με τα χαρακτηριστικά των ομολόγων που είναι ελκυστικά στους ιδιώτες επενδυτές, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες ιδιωτικοποίησης μέρους του χρέους.

Πλεονέκτημα της εν λόγω λύσης είναι και το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος πολίτης θα πάρει τα λεφτά του πίσω από την πώληση των ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές χωρίς να περιμένει τη φυσική λήξη τους, δηλαδή έπειτα από 30 χρόνια.

 

Χρονικά, η πώληση των ομολόγων θα είναι εφικτή μετά την ολική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2018. Εχει πρωτίστως συμφέρον ο ESM να μειώσει το ελληνικό χρέος, καθώς θα επιτύχει υψηλότερη τιμή πώλησης.

Το δεύτερο σκέλος της λύσης αφορά τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά, που αποτελούν σήμερα τμήμα του ελληνικού χρέους, πρέπει να μεταφερθούν αναδρομικά στον ESM και να διαγραφούν από το χρέος της Ελλάδας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

*Παναγιώτης Σχίζας, επισκέπτης λέκτορας χρηματοοικονομικών και μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικών του πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ