Εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών

Εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών

Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα – Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ενδιάμεσο δημόσιο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Σε συνεχείς επαφές ώστε να διαμορφώσουν το πλέον εφικτό και αποδοτικό μοντέλο διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων βρίσκονται στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου, εντός των επόμενων 30 ημερών, να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι θετικό, καθώς κοινός τόπος είναι ότι η όποια ρύθμιση δεν πρόκειται να θέσει σε δοκιμασία το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Αλλωστε, η φιλοσοφία της ρύθμισης σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται, δηλαδή οι τράπεζες να μην εγγράψουν νέες επισφάλειες σε σχέση με τα 35 δισ. ευρώ που έχουν μέχρι σήμερα και προοδευτικά να ανακτήσουν ένα σημαντικό τμήμα ευρώ από το σύνολο των 77 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχεται το ύψος των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τις αναφορές στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, το νέο σύστημα -που ουσιαστικά θα αποτελεί μια εξωδικαστική διαδικασία διευθέτησης των χρεών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων- θα είναι «λειτουργικά» έτοιμο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η ουσιαστική εφαρμογή του θα ξεκινήσει λίγο καιρό αργότερα, καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί και με τις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το όλο πλαίσιο θα είναι πλήρως έτοιμο ως τα τέλη του έτους.

Οπως είναι γνωστό, οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων θα έχουν ως βάση το μοντέλο που έχει σχεδιάσει η KPMG, η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η ρύθμιση των χρεών δεν θα αφορά μόνο οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά το σύνολό τους, δηλαδή και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους.

Αντίθετος με το υπό κατάρτιση μοντέλο τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει ως λύση τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ο οποίος θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία της εφαρμογής ενός απλού, αποτελεσματικού, διαφανούς και δίκαιου προγράμματος ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, με αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, που θα προστατεύουν τους αδυνάτους και όσους έχουν πληγεί από την κρίση.

Το πρόγραμμα θα είναι δυνατό να επεκταθεί και στη διαχείριση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «επιλέγεται για ακόμη μία φορά η τραπεζοκεντρική διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους», καθώς για τη διευκόλυνση των εξωδικαστικών συμφωνιών σχεδιάζεται να γίνει υποχρεωτική η συναίνεση όλων των πιστωτών μιας επιχείρησης στο επιχειρηματικό σχέδιο που θα έχει την έγκριση του 35% των ιδιωτών πιστωτών.

Στην πράξη, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες, που κατά κανόνα αποτελούν τους μεγαλύτερους πιστωτές των επιχειρήσεων, θα αποφασίζουν για τις αναδιαρθρώσεις χρεών του επιχειρηματικού τομέα, έναντι των ασφαλιστικών ταμείων, του Δημοσίου, των εργαζομένων και των προμηθευτών.

Τονίζει, μάλιστα, ότι «όλα αφήνονται στη δικαιοδοσία και στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζιτών, που θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν το πρόβλημα όπως τους βολεύει, με στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους από τα “κόκκινα” δάνεια, αδιαφορώντας για όλες τις τραγικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία, αλλά και για τις ανάγκες που υπάρχουν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Στη συνέχεια, χαρακτηρίζει αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ αντίθετα προωθείται η επιδίωξη της συναίνεσης για κεφαλαιοποίηση μέρους των οφειλών αναλογικά απ’ όλους τους πιστωτές, για να μη σηκώσουν όλο το βάρος οι τράπεζες.

Ετσι, όλοι οι εμπλεκόμενοι πιστωτές μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης, μεταξύ των οποίων το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους μετόχους και κάποιον διαμεσολαβητή και θα υποχρεώνονται σε εξωδικαστικές λύσεις που πιθανότατα θα είναι ευνοϊκές μόνο για τους τραπεζίτες, που συνήθως κατέχουν το απαιτούμενο 35% του συνόλου των πιστώσεων για να επιβάλουν τη δική τους διευθέτηση.

Εκθέτοντας τα παραπάνω, επισημαίνει ότι μόνη λύση είναι η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εφαρμόσει μια πολιτική βασισμένη στην ανάπτυξη μέσα από την κατάργηση της λιτότητας και θα ολοκληρώσει την πρότασή του για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Τι υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση για το σχέδιο

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το σχέδιο διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί άλλη μια παραχώρηση προς τις τράπεζες, για να τους δοθεί η δυνατότητα απόκτησης δικαιωμάτων στα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για μια καλοστημένη παγίδα για την περαιτέρω μείωση των εσόδων του Δημοσίου και την απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος των τραπεζιτών, που θα έχουν το πάνω χέρι, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα stress tests του Νοεμβρίου και τις ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ