“Εμπιστοσύνη από τις αγορές”

“Εμπιστοσύνη από τις αγορές”

 

Θετικά σχολιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών την άντληση 1,5 δισ ευρώ στην δεύτερη έξοδο της χώρας μας στις αγορές μετά από περίπου τρεις μήνες επιβεβαιώνοντας την αλλαγή κλίματος και την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο το εγχείρημα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο καθώς η τραπεζική κρίση που επικρατεί στην Πορτογαλία επηρέασε σημαντικά τις διεθνής αγορές. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζουν την ικανοποίησή τους καθώς όπως υποστηρίζουν η βασική στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι «η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρoυς καμπύλης επιτοκίων».

 

Μόνο έτσι η ελληνική οικονομία θα σταματήσει να αποτελεί ακόμη και στην αγορά ομολόγων «μοναδική περίπτωση», όπως αναφέρουν και, θα μπορεί εκδίδοντας ομόλογα διαφόρων λήξεων (3ετή, 5ετή, 7ετή) να μπει στο χάρτη του χρέους και να συγκρίνεται με τις υπόλοιπες οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές που είχε το ελληνικό δημόσιο, όταν φάνηκε ότι οι επενδυτές άρχισαν να ρευστοποιούν μαζικά μετοχές και ομόλογα της περιφέρειας, οι ίδιοι κύκλοι απαντούν ότι οι επιλογές ήταν δύο:

Πρώτον, να παρέμενε ανοικτό το βιβλίο προσφορών μέχρι αργά το βράδυ περιμένοντας ενδεχόμενες θετικές ειδήσεις από την Πορτογαλία, κάτι όμως που είχε μεγάλο ρίσκο.

Δεύτερον, να γινόταν η έκδοση πιο ελκυστική αυξάνοντας την τιμολόγηση, εις βάρος του επιτοκίου. Και οι δύο επιλογές απορρίφθηκαν καθώς το δημόσιο μπορούσε να αντλήσει, το ελάχιστο όριο που είχε θέσει η κυβέρνηση το 1,5 δις ευρώ, χωρίς ρίσκο και χωρίς να ακυρώσει την έκδοση ενδεχόμενο που θα έστελνε λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

 

Πηγή:real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ