Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τις επαφές τους με κυβερνητικούς αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες αρχίζουν από σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα.

Στόχος τους, η διαμόρφωση μιας πρώτης εικόνας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το βαθμό υλοποίησης των δεσμεύσεων και προαπαιτούμενων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και πετρελαίου θέρμανσης, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η πορεία της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα, το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η κάλυψη του κόστους των δικαστικών αποφάσεων κ.λπ.

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μια σειρά από θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ή έχουν τεθεί από προηγούμενες αξιολογήσεις της τρόικας.

Τα τεχνικά κλιμάκια με βάση το υλικό που θα συγκεντρώσουν θα προετοιμάσουν και την επόμενη και δύσκολη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, με επιπλέον ζητήματα διαπραγμάτευσης τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο το ΔΝΤ το υπολογίζει σε 12,6 δισ. ευρώ, ποσό που αμφισβητεί η κυβερνητική πλευρά.

Το φθινόπωρο, μεταξύ των άλλων θα εξεταστεί και με βάση την αξιολόγηση που έχει γίνει την άνοιξη, η μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ «για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διαχείρισης».

Αυτό υποκρύπτει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι είναι χαμηλότεροι κατά 30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ