Eurogroup: Έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας

Eurogroup: Έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Το Εurogroup, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για την ολοκλήρωση των 6 προαπαιτούμενων του Μαΐου και ως εκ τούτου εκταμιεύει το 1 από τα 2 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από την δόση των 8,3 δισ. του 4ου ελέγχου.

 

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλιγκ στο πρόγραμμα ως εκ τούτου απομένουν 2,8 δισ., ένα εκ των οποίων είναι συνδεδεμένο με τα 6 προαπαιτούμενα του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Εurogroup ανέφερε τη δέσμευση του υπουργού κατά τη συνεδρίαση πως η Ελλάδα δεσμεύεται να έχει ολοκληρώσει τα επόμενα 6 milestones ως τις αρχές Αυγούστου και θα λάβει τα υπόλοιπα χρήματα ως το τέλος του ίδιου μήνα.

Εξήγησε ωστόσο ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας δεν εξαντλούνται στα milestones υπάρχουν πολλά ακόμα που έχουν μείνει πίσω και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να τα προχωρήσουν το συντομότερο ώστε να αποδείξουν στην πράξη την πολιτική τους βούληση για μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ ο 5ος έλεγχος της τρόικας θα ξεκινήσει μόνο όταν τα 12 προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο που βρέθηκε στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εκπληρώσει τα milestones σύντομα, να επισπεύσει τα υπόλοιπα των μεταρρυθμίσεων και να ολοκληρώσει τον έλεγχο της τρόικας μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ κατηγόρησε την Ελλάδα για εφησυχασμό των ελληνικών αρχών και εκλογικές καθυστερήσεις, έλαβε όμως την επίσημη απάντηση πως αυτό δεν ισχύει ενώ αντιθέτως η κυβέρνηση επιθυμεί την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Στη συνεδρίαση δεν βρέθηκε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ενώ και η απόπειρα να γίνει τηλεδιάσκεψη με τον εκπρόσωπο του Ταμείου στη Ευρώπη απέτυχε.

Το λόγο έλαβε κάποια στιγμή και ο Τόμας Βίζερ εκ μέρους του EWG για να παρουσιάσει την ελληνική κατάσταση και γενικώς οι εταίροι δεν έμειναν στο ελληνικό ζήτημα για πολύ ώρα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο πως σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν οι διαθέσεις των εταίρων ήταν πολύ καλύτερες: «πριν τρεις εβδομάδες ήταν πολύ επικριτικοί και τώρα ήταν πολύ ευχάριστοι, το ότι πετύχαμε τα milestones τους άλλαξε τη διάθεση».

Εξήγησε ότι από τα επόμενα 6 milestones το πιο δύσκολο είναι η μικρή ΔΕΗ, όμως και εκεί η κυβέρνηση θα δείξει την πολιτική της βούληση.

Είπε πως σε αυτό το θέμα οι εταίροι δεν μας ζητάνε τίποτα παραπάνω από αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη λέγοντας πως: «η μνημονιακή υποχρέωση είναι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας».

Μετέφερε ακόμα την αίσθηση ότι οι εταίροι είναι ικανοποιημένοι από την επιτυχή επιλογή νέου γενικού γραμματέα εσόδων και επεσήμανε ότι η νέα γενική γραμματέας θα έχει ένα συμβόλαιο πιο περιγραφικό των στόχων και των υποχρεώσεών της από ότι ο Χ. Θεοχάρης: «εγώ σας εγγυώμαι ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και θα πάρουμε τον καλύτερο, δεν πήραμε άτομο με σχέσεις με το πολιτικό περιβάλλον και άρα αυτοί καταλαβαίνουν ότι we mean business».

Σε σχέση με το χρηματοδοτικό κενό και το επόμενο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι «o πρωθυπουργός έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο πράγμα», τόνισε ότι «δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε με το μαξιλάρι του ΤΧΣ, το οποίο θα μείνει εκεί μέχρι να πει η ΕΚΤ ότι πρέπει να δώσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό στις τράπεζες».

Εξήγησε ότι «το τέλος του προγράμματος χρηματοδότησης δεν σημαίνει το τέλος των ελέγχων, μόνο όταν επιστρέψουμε το 75% των δανείων τελειώνει ο έλεγχος και εμείς θέλουμε να τα σπρώξουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά».

Κατέληξε δε πως «έχουμε συμφέρον να μας βγει το πρόγραμμα και να τρέξει η ανάπτυξη» μεταξύ άλλων γιατί «δεν πρέπει να φύγει από τη χώρα και η εξειδικευμένη νεολαία», καθώς αν κάτι τέτοιο συμβεί «η κατάσταση θα είναι χειρότερη από τη δεκαετία του ’60».

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ