Τσουχτερά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για ανασφάλιστα ΙΧ

Τσουχτερά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για ανασφάλιστα ΙΧ

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να είναι ανασφάλιστοι είναι χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων μετά την αλλαγή του νόμου για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων που επιβάλλει άμεση καταβολή του ασφαλίστρου. Ο νέος νόμος καταργεί τον έναν μήνα της ασφαλιστικής κάλυψης από την ημέρα καταγγελίας της σύμβασης από την ασφαλιστική εταιρεία και ορίζει αυστηρά ότι η λήξη της ασφάλισης είναι η ημερομηνία που λήγει η σύμβαση, όπως αυτή αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Πρόκειται για τον νόμο που υποχρεώνει τον ασφαλισμένο να ανανεώνει την ασφάλισή του, με τη λήξη της σύμβασης, προκειμένου ο κάτοχος του αυτοκινήτου να διαθέτει την κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι τρίτου.

Για τον λόγο αυτόν ο σχετικός νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να παραδίδουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφαλιστήριο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη, μια πρακτική που ίσχυε κατά κόρον μέχρι σήμερα και οδηγούσε την αγορά σε μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη ασφαλίστρων, που έφθανε ακόμη και τους δύο μήνες.

Το νέο καθεστώς στην ασφάλιση, που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές για σημαντικό αριθμό κατόχων αυτοκινήτων, εγκυμονεί κινδύνους για όσους δεν έχουν εγκαίρως φροντίσει να ανανεώσουν και φυσικά να αποπληρώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους.

Την ίδια στιγμή οι ίδιες οι εταιρείες, οι οποίες με βάση το νέο καθεστώς έπρεπε να αποστείλουν τα σχετικά ειδοποιητήρια πριν από τη λήξη της σύμβασης, δεν έχουν προετοιμαστεί μηχανογραφικά, ώστε να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους τους και να φροντίσουν για την έγκαιρη ανανέωση του συμβολαίου τους. Εξαιτίας αυτού του κενού που παρατηρείται στην αγορά, πιθανολογείται ότι ένας σημαντικός αριθμός κατόχων οχημάτων μπορεί να βρεθεί ανασφάλιστος για ένα έστω μικρό χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ