Νέες αλλαγές για την αμιγή κατοικία

Νέες αλλαγές για την αμιγή κατοικία

Περιορίζονται τελικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές αμιγούς κατοικίας για τα οικόπεδα που «βλέπουν» κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους.

Απέναντι στις αντιδράσεις που προκάλεσε το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε βήματα πίσω και με τροπολογία που κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς ορίζεται πως στα οικόπεδα με πρόσωπο επί κυρίων οδικών αξόνων, για τις περιπτώσεις που στις θέσεις αυτές έχουν καθοριστεί χρήσεις αμιγούς ή αποκλειστικής κατοικίας βάσει διαταγμάτων, επιτρέπονται επιπλέον μόνο χρήσεις πρεσβειών και γραφείων.

Η χρήση «γραφεία», επισημαίνεται, πρέπει να είναι συμβατή με την κύρια χρήση της κατοικίας. Κάτι που σημαίνει πως επιτρέπεται σε υφιστάμενες κατοικίες να αποκτήσουν χρήση γραφείων, υπογράμμιζαν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

Νέα κατηγορία

Όπως έγραψε την Τρίτη το «Έθνος», με το νέο χωροταξικό εδημιουργείτο μία νέα κατηγορία χρήσεων γης για τα οικόπεδα πάνω στο κεντρικό οδικό δίκτυο των πόλεων όπου θα επιτρέπονταν εμπορικές, αθλητικές, πολιτιστικές χρήσεις, γραφεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ. Ειδικά για τις περιοχές αμιγούς κατοικίας, οι νέες χρήσεις θα ετίθεντο σε εφαρμογή αμέσως, με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι ταχύτατα τον δρόμο για τη δημιουργία εμπορικών ζωνών σε αμιγείς οικιστικές περιοχές, στις οποίες μέχρι σήμερα επιτρέπονταν πολύ λίγες χρήσεις εκτός της κατοικίας. Η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε και αναμορφώθηκε όπως αναφέρουμε παραπάνω. Πλέον μόνο με πρωτοβουλία του οικείου δήμου και με έκδοση προεδρικού διατάγματος μπορεί να εισαχθεί οποιαδήποτε άλλη χρήση, με βάση τα προβλεπόμενα για τις περιοχές κατοικίας.

Οδηγία

Με τη χθεσινή τροπολογία, ορίζεται ακόμα πως ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει το δικαίωμα να τροποποιεί τις κατηγορίες χρήσεων γης που προβλέπονται στον νέο νόμο ή και το περιεχόμενο αυτών, με προεδρικό διάταγμα αντί της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε μέχρι τώρα το κείμενο του νόμου. «Ωστε η οποιαδήποτε αλλαγή να περάσει από την κρίση και τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας», επισήμαιναν στο ΥΠΕΚΑ.

Επίσης, αίρεται ο οποιοσδήποτε περιορισμός αριθμού κλινών και επιφάνειας γηπέδου σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων σε μικρούς οικισμούς, κάτω των 2.000 κατοίκων.

Το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση ψηφίστηκε χθες επί του συνόλου από τη Βουλή.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης

Άδειες για καταστήματα στις “VIP” περιοχές

Στη βουλή ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για το χωροταξικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ