Στο τραπέζι το νέο πακέτο

Στο τραπέζι το νέο πακέτο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η συζήτηση για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η προσοχή στρέφεται και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας ή μίας νέας ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι νέες αυτές εκτιμήσεις θα εξαρτηθούν από τη δοκιμασία αντοχής των τραπεζών που θα απαντήσει στο ερώτημα εάν οι τράπεζες θα χρειασθούν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτές στο πακέτο βοήθειας. «Κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ερωτηματικό» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και εξήγησε ότι τότε θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη και ποια είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει καθώς «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης μετά το 2015 και ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι για να καλυφθεί τυχόν χρηματοδοτικό κενό» με ίδιες δυνάμεις της χώρας. Διευκρίνισε πάντως ότι η πρόθεση των εταίρων να βοηθήσουν πρέπει να θεωρείται θετική στάση και όχι αρνητική.

«Είπαμε τότε, και αυτό που είπαμε τότε το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία και όταν ερωτώμαι, ότι, εάν θα καθίστατο απαραίτητο και η Ελλάδα μέχρι τότε έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, το οποίο και έχει κάνει, ότι θα ήμασταν τότε διατεθειμένοι να σκεφτούμε για περαιτέρω μέτρα (ενν. βοήθειας). Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Και σε αυτό εμμένουμε. Αλλά εάν αυτό θα είναι έτσι, θα το δούμε. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί, αποδεικνύει ακριβώς αυτό», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και εξέφρασε για μία ακόμη φορά τον μεγάλο σεβασμό του για τις προσπάθειες των Ελλήνων και τις επιτυχίες της Ελλάδας, η οποία, «έχει κάνει εξαιρετική δουλειά» και έχει πετύχει περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος θα αναλάβει την θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην βελτίωση των δημοσιονομικών και οικονομικών στοιχείων της χώρας, στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία, όπως ανέφερε, είναι και πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, αλλά και στην μερική επιστροφή της χώρας στις αγορές, για να καταλήξει λέγοντας ότι είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν πράγματι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση και τονίζοντας ότι είναι πιθανόν να την εξασφαλίσει με δικά της μέσα.

Η αποχώρηση Προβόπουλου

«Η επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν ό,τι καλύτερο», σημείωσε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Σε ερώτηση για τις δύσκολες στιγμές της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια ο Γιώργος Προβόπουλος τόνισε ότι «υπήρξαν νύχτες στις οποίες κυριολεκτικά δεν κοιμόμουνα καθώς δεν ήξερα σε τι νομισματικό καθεστώς θα ξυπνήσουμε».

Επίσης, τόνισε ότι δεν αισθάνεται καμία πικρία, αντιθέτως υπερηφάνεια καθώς επετεύχθη το μεγάλο κατόρθωμα να οδηγήσουμε τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ