Μέρισμα: Στα τέλη Μαΐου τα νέα κριτήρια

Μέρισμα: Στα τέλη Μαΐου τα νέα κριτήρια

Στο τέλος Μαΐου θα αξιολογηθούν τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, και τους Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως διαβεβαιώνουν εκ νέου πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όλο το ποσό, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα αποδοθεί στην κοινωνία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα σε 206.000 νοικοκυριά.

67.500 νέες αιτήσεις από αυτές που υποβλήθηκαν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έχουν γίνει ήδη δεκτές, ενώ επιπλέον 60.000 αιτήσεις που είχαν γίνει δεκτές μέχρι το τέλος Απριλίου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου, αξιολογούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι με βάση το ρυθμό υποβολής αιτήσεων, σε συνδυασμό με τα ισχύοντα κριτήρια, στο τέλος Μαϊου, θα έχουν «περισσέψει» από τα 450 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί πως θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα στις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις περίπου 160-170 εκατ. ευρώ .

Τα δεδομένα θα αξιολογηθούν σε δύο στάδια, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σε πρώτη φάση, θα γίνει επεξεργασία όλων των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2014, χωρίς αλλαγές, στα εισοδηματικά κριτήρια.

Εκτιμάται πως ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, με βάση τα εισοδήματα του 2013 που αποτυπώνονται στις φετινές δηλώσεις θα αυξήσει τελικά το πλήθος των δικαιούχων, περιορίζοντας το ύψος του ποσού που δεν θα έχει αποδοθεί.

Σε δεύτερη φάση, εάν μένει αδιάθετο ποσό, τότε θα επανεξεταστούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου από τα 6.000 στα 6.500 ευρώ για το μεμονωμένο δικαιούχο με ανάλογη προσαύξηση (1/3 για τους ενήλικες και 1/6 για τους ανήλικους που συνοικούν) για τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, με παράλληλη μείωση του ποσού του μερίσματος (ξεκινά από τα 500 ευρώ).

Σύμφωνα με στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη, όμως, το ποσό του μερίσματος για λίγο υψηλότερα εισοδήματα, δεν πρόκειται να είναι κάτω από 200 ή 250 ευρώ. Θα είναι ένα «αξιοπρεπές ποσό και όχι 10, 20 ή 50 ευρώ, ανέφερε η ίδια πηγή».

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε επίσης:

Επαναξιολογούνται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ