“Πακέτο μέτρων” ετοιμάζει η ΕΚΤ

“Πακέτο μέτρων” ετοιμάζει η ΕΚΤ

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζει πακέτο μέτρων, το οποίο θα θέσει υπόψη του διοικητικού της συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Το εν λόγω πακέτο περιλαμβάνει μειώσεις όλων των επιτοκίων της και στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση του δανεισμού στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Πέντε πηγές με γνώση των μέτρων που ετοιμάζονται, αναφέρουν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν μία δυνητική μείωση των επιτοκίων -περιλαμβανομένου του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ, το οποίο θα γίνει αρνητικό για πρώτη φορά- μαζί με στοχευμένα μέτρα για τις ΜμΕ.

Το πακέτο των μέτρων θα προσφέρει κάποια στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα έχει τα μεγάλης κλίμακας αποτελέσματα που θα μπορούσε να επιφέρει η ΕΚΤ με ένα μείζον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή εκτύπωσης χρήματος για την αγορά περιουσιακών στοιχείων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται ότι είναι ακόμη κάπως μακριά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι λίγο ως πολύ βέβαιη, δήλωσε η μία από τις πέντε πηγές που μίλησε στο Ρόιτερς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Μία δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε το κλίμα αυτό, προσθέτοντας: «Θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα προχωρήσει σε αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. Αυτό θα μεταβάλλει το επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του ευρώ)».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ