FT: Αρχίζουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους

FT: Αρχίζουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους

 

Οι πιστωτές της Ελλάδας θα αρχίσουν συνομιλίες για το αν θα δοθεί πρόσθετη ανακούφιση από το χρέος, μετά την επιβεβαίωση από τις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά την κρίση στην ευρωζώνη.

Αν και η Αθήνα έχει δώσε πολύ μεγάλο βάρος στο πλεόνασμα, για να δοθεί το έναυσμα για νέες συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους, αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπονοούν ότι στις συζητήσεις δεν θα μελετηθούν «χοντρές» διαγραφές χρεών, όπως ζητούσαν ορισμένοι παράγοντες του ΔΝΤ πέρσι.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κρατικών πιστωτών, και αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε παραπάνω «κούρεμα» θα προκαλέσει άμεσες ζημίες στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Αντί αυτού, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένεται να επεκτείνουν περαιτέρω τις διάρκειες αποπληρωμής των δανείων διάσωσης και να χαμηλώσουν τα επιτόκια που χρεώνουν. Μολονότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα πέσουν τα συνολικά επίπεδα του ελληνικού χρέους, που το 2013 χτύπησαν το ρεκόρ του 175% του ΑΕΠ, θα γίνει πολύ πιο εύκολη η αποπληρωμή τους.

Ο οικονομικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Simon O’Connor δήλωσε ότι το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα -χωρίς την πληρωμή τόκων και άλλες έκτακτες πληρωμές- ανήλθε πέρσι στο 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ, στόχος που τυπικά δίνει το έναυσμα έναρξης συνομιλιών για την ανακούφιση από το χρέος.

«Περιμένουμε ότι αυτή η συζήτηση θα αρχίσει αργότερα μέσα στο έτος», δηλώνει ο κ. O’Connor. «Μπορεί να αρχίσει το καλοκαίρι και να συνεχιστεί το φθινόπωρο, αλλά δεν μπορώ να κάνω ακριβέστερη πρόβλεψη αυτήν τη στιγμή».

Με τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης του πρωτογενούς προϋπολογισμού μιας χώρας, που συνήθως δεν περιλαμβάνει μόνο τις πληρωμές τόκων χρέους, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έλλειμμα περίπου 8,7%. Αλλά ο κ. O’Connor τονίζει ότι οι Βρυξέλλες έδωσαν επίσης στην Ελλάδα κάποια περιθώρια κινήσεων σε άλλες έκτακτες χρεώσεις και ειδικά όσον αφορά τη βοήθεια προς τις τράπεζες, οι οποίες ανέβασαν την Αθήνα σε επίπεδα πλεονάσματος.

Ο κ. Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Εurogroup, είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα περιμένει την επιβεβαίωση της στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, πριν μπει σε διαπραγματεύσεις για την ανακούφιση του χρέους.

«Είναι μια απόδειξη για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στη διόρθωση της δημοσιονομικής της θέσης από το 2010. Έχουμε τη γνώμη ότι το ελληνικό δανειακό βάρος είναι ανεκτό, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει υπάκουη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια».

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα θα εγείρει το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του χρέους στη συνάντηση εργασίας του EWG σήμερα Πέμπτη.

«Τώρα που η Eurostat επίσημα επιβεβαιώνει τα μεγέθη για το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ευρωζώνη να προχωρήσει με την αναδιοργάνωση του χρέους, όπως είχε συμφωνηθεί στο Εurogroup του Νοεμβρίου 2012», ανέφερε.

Περίπου το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει ήδη δοθεί για τρέχοντα έξοδα περισσότερο και όχι για μείωση του υπάρχοντος χρέους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση έχει βάλει στην άκρη 525 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα προς χαμηλοεισοδηματικές οικογένειες και συνταξιούχους, εν όψει ευρωεκλογών τον επόμενο μήνα. Επιπλέον 320 εκατ. ευρώ θα καλύψουν το προβλεπόμενο φετινό έλλειμμα του ασφαλιστικού, κατόπιν απόφασης που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές, ώστε να μειωθεί η εργοδοτική εισφορά.

Στο ζενίθ της κρίσης στην ευρωζώνη, το ζήτημα της πρόσθετης ανακούφισης χρεών κόντεψε να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Τον Νοέμβριο του 2012, το ΔΝΤ απείλησε να παρακρατήσει τη δόση από τα δάνεια βοήθειας, αν δεν δοθεί υπόσχεση περαιτέρω ανακούφισης, όταν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό δανειακό βάρος δεν είναι ανεκτό έτσι όπως προδιαγράφεται.

Από τότε που υποχωρεί η κρίση όμως, οι πολιτικές πιέσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης ώστε να υποστούν μεγάλη διαγραφή στο ελληνικό χρέος έχουν επίσης υποχωρήσει. Και πάλι όμως, η συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 υποχρεώνει τους πιστωτές της Ελλάδας να αρχίσουν να κατεβάζουν τα επίπεδα χρεών της χώρας αρκετά κάτω από το 110% του ΑΕΠ ως το 2022.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στον υπολογισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου,» σχολιάζει ο Mujtaba Rahman του Eurasia Group. «Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι έχουν πλεόνασμα, αλλά τα νούμερα της Eurostat δείχνουν έλλειμμα, γεγονός που καθιστά πολύ πιο τοξική την επικείμενη συζήτηση για ελάφρυνση των χρεών».

 

Πηγή: eyro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ