«Καπέλο» 6 λεπτά στην αμόλυβδη

«Καπέλο» 6 λεπτά στην αμόλυβδη

Κόλπο γκρόσο… και το φετινό Πάσχα με τις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, τις οποίες επιτήδειοι ανέβασαν ακόμη και έξι λεπτά το λίτρο εκμεταλλευόμενοι τους καταναλωτές που θέλησαν να φύγουν με τα οχήματά τους προς την ύπαιθρο.

Το παιχνίδι… της κερδοσκοπίας στήθηκε το τελευταίο δεκαήμερο της πασχαλινής σεζόν. Φθηνά πρατήρια στην Αττική και συγκεκριμένα στα βορειοανατολικά προάστια πουλούσαν στις 10 και 11 Απριλίου την αμόλυβδη βενζίνη ακόμη και 1,598 ευρώ το λίτρο, για να την ανεβάσουν σταδιακά μέχρι και χθες κατά περίπου πέντε με έξι λεπτά το λίτρο και να τη στείλουν στα 1,64 και 1,65 ευρώ το λίτρο.

Αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της εικόνας, πιο «στρογγυλεμένης» βέβαια, είναι και τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών των Υγρών Καυσίμων. Σε μέσα επίπεδα, οι αυξήσεις ανά νομό φτάνουν και τα 2,6 λεπτά το λίτρο κατά το διάστημα 11 Απριλίου (Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου) μέχρι και τις 22 του ίδιου μήνα (Τρίτη του Πάσχα), οπότε και κορυφώνεται η επιστροφή.

«Τύφλωση»

Ταυτόχρονα, το «Έθνος», πέρα από τη δημοσίευση των τιμών αυτών, διαπίστωσε πως το χρήσιμο για τους καταναλωτές Παρατηρητήριο Τιμών βρίσκεται σε μερική… τύφλωση… Λόγω βλάβης του server, δεν δημοσιοποιούνται τα στατιστικά στοιχεία για τη διαχρονική πορεία των τιμών.

Η συνηθισμένη, λοιπόν, έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων προς τα χωριά τους ή σε άλλες παραθεριστικές περιοχές για τις μέρες του Πάσχα ανοίγει την… όρεξη επιτήδειων επιχειρηματιών του κλάδου που δεν διστάζουν εν μέσω οικονομικής κρίσης να ανεβάσουν, υπερβολικά, τις τιμές προκειμένου να κερδίσουν.

Έτσι, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις για την περίοδο 11 με 22 Απριλίου καταγράφηκαν στην Άρτα (2,6 λεπτά το λίτρο), Χανιά (2,2 λεπτά το λίτρο), Χαλκιδική, Ευρυτανία και Πρέβεζα (2 λεπτά το λίτρο), Κοζάνη (1,9 λεπτά το λίτρο), Βοιωτία (1,8 λεπτά το λίτρο) αλλά και στην Αττική η αύξηση ήταν της τάξης του 1,5 λεπτού το λίτρο, πάντα σε μέσα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν στα πρατήρια των περιοχών μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες αυξήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές ανέβηκαν σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας διακίνησης. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, αυξήσεις σημειώθηκαν και στο επίπεδο της διύλισης όπου οι τιμές εκεί «τσίμπησαν» για το προαναφερόμενο διάστημα από τα 0,588 στα 0,600 ευρώ ανά λίτρο. Πηγές της αγοράς αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην επίσης άνοδο των διεθνών τιμών των προϊόντων της βενζίνης λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το Πάσχα των Καθολικών συνέπεσε με εκείνο των Ορθοδόξων.

Αλαλούμ από τη βλάβη στην ιστοσελίδα τιμών

Eνα αλαλούμ αρμοδιοτήτων επικρατεί στην αγορά των υγρών καυσίμων και για την ακρίβεια στη διαχείριση και την εποπτεία του πολύφερνου Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, παρά τις όποιες κυβερνητικές προσπάθειες για επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Οι επικαλύψεις ελέγχου, εποπτείας και πολιτικών αποφάσεων αποκαλύπτονται από τη βλάβη που έχει υποστεί εδώ και δεκαπέντε μέρες «παράθυρο» της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (http://www.fuelprices.gr).

Πιο συγκεκριμένα, δεν ανοίγουν τα «Στατιστικά Στοιχεία», όπου βρίσκεται η διαχρονική πορεία της μέσης πανελλαδικής τιμής των υγρών καυσίμων αλλά και των μέσων τιμών ανά νομό της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι εύκολη η σύγκριση στοιχείων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Το «Έθνος» με έρευνά του διαπίστωσε ότι ενώ η εποπτεία και διαχείριση του Παρατηρητηρίου Τιμών γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο server, η βάση δεδομένων του βρίσκεται στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) του ΥΠΕΚΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποτε ο τομέας της Ενέργειας υπαγόταν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Άρα και το ΚΑΠΕ που έστησε το Παρατηρητήριο. Ο server έχει υποστεί βλάβη. Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά την επισκευή του από το ΚΑΠΕ, αλλά το τελευταίο επικαλείται διοικητικά προβλήματα κι έτσι το Παρατηρητήριο παραμένει… τυφλό… έστω και εν μέρει… Η ουσία είναι ότι δύο υπουργεία κι ένας φορέας μοιράζονται την αρμοδιότητα των υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα ένα απλό πρόβλημα να μην επιλύεται…

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ