“Ψαλίδι” στις έξτρα αμοιβές του δημοσίου

“Ψαλίδι” στις έξτρα αμοιβές του δημοσίου

Κλείνουν οι στρόφιγγες των πρόσθετων αμοιβών στο δημόσιο. Τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ρυθμίσεις για να εκλείψουν και οι διαφορές από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Οι βασικοί μισθοί δεν πρόκειται να θιγούν.

«Μαχαίρι» στις έξτρα αμοιβές στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η σύνδεση των αποδοχών των υπαλλήλων με τη βαθμολογία που θα επιτύχουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

Αυτή την περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καταγράφουν τις κατηγορίες των πρόσθετων παροχών που δίνονται στο Δημόσιο και «τσεκάρουν» τις διαφορές που υπάρχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους στο στόχαστρο μπαίνουν οδοιπορικά, εκτός έδρας αποζημιώσεις, συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας, υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμες ημέρες αλλά και αμοιβές για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Κι αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί, όπως επισημαίνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, υπάρχουν  κατηγορίες προνομιούχων υπαλλήλων που λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές που ξεπερνούν ακόμη και το τριπλάσιο του μέσου όρου.

Επίσης σε φορείς της γενικής κυβέρνησης  παρατηρείται το φαινόμενο να εγκρίνονται αφειδώς έξτρα αμοιβές που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα εγκεκριμένα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί.

Για παράδειγμα ένα δημόσιος υπάλληλος παίρνει αποζημίωση για οδοιπορικά 29 ευρώ την ημέρα, οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ παίρνουν 40 ευρώ, οι μηχανικοί του Δημοσίου λαμβάνουν 56 ευρώ, οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 59 ευρώ κι αυτοί του ΟΠΕΚΕΠΕ φθάνουν τα 94 ευρώ.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ