Στο ΣτΕ οι περικοπές στις συντάξεις

Στο ΣτΕ οι περικοπές στις συντάξεις

Στο ΣτΕ συζητήθηκαν οι προσφυγές των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεών τους αλλά και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν ότι από την 1η Νοεμβρίου 2011 οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, μειώθηκαν κατά 20% ενώ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, δέχτηκαν μείωση κατά 40% για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ οι επικουρικές μειώθηκαν κατά 15%.

Στις αιτήσεις τους υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, καθώς και αυτή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Ακόμη, τονίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντιτίθενται και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, όπου περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ θα είναι ο υποχρεωτικός «πιλότος» για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας όπου εκκρεμούν εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία όμως αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Πηγ��: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ