Γιουνκέρ: Έχω αδυναμία στην Ελλάδα

Γιουνκέρ: Έχω αδυναμία στην Ελλάδα

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, «αυτής της πανέμορφης χώρας που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον», στέλνει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, την Παρασκευή, εξελέγη υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζει την πρόθεσή του να συνεργασθεί στενά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τις ικανότητες του οποίου εξαίρει, ενώ εμφανίζεται παράλληλα αποφασισμένος να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνοχής.

Ο κ. Γιουνκέρ, που επικράτησε του Γάλλου Επιτρόπου Εσωτερικών Αγορών, Μισέλ Μπαρνιέ, με 382 ψήφους υπέρ έναντι 245 κατά, δηλώνει «αλλεργικός στις διαιρέσεις που κάποιες κυβερνήσεις και κάποια κόμματα προωθούν στην Ευρώπη» και συνδέει την προσέγγισή του αυτή με τους χειρισμούς του στη δύσκολη περίπτωση της Ελλάδας: «Ήμουν πάντα αντίθετος σε αυτή τη διαίρεση Βορρά – Νότου, και νομίζω ότι το απέδειξα κατά τη θητεία μου ως πρόεδρος του Eurogroup με τη στάση μου έναντι της Ελλάδας και την υποστήριξη που της παρείχα στη διάρκεια της προηγούμενης δύσκολης τριετίας».

«Έχω μεγάλη αδυναμία στην Ελλάδα και αυτό το γνωρίζουν όλοι» σημειώνει ο 59χρονος πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Τα θερμά λόγια για την Ελλάδα είναι ίσως αναμενόμενα από τη στιγμή που μιλά σε ελληνική εφημερίδα, όμως πρόκειται για μια πραγματικότητα που αναγνωρίζουν οι περισσότεροι, εντός και εκτός Ελλάδας. Όσοι δεν το κάνουν μάλλον παραγνωρίζουν τα δεδομένα και τις κινήσεις του κ. Γιουνκέρ, ιδιαίτερα κατά τη θητεία του ως επικεφαλής του Eurogroup.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που με υποστήριξαν τόσο η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (της Άνγκελα Μέρκελ), ένα κόμμα από τη Βόρεια Ευρώπη, όσο και η Νέα Δημοκρατία από τον Νότο» τονίζει ο κ. Γιουνκέρ και συμπληρώνει με νόημα:

«Θέλω να τονίσω ότι αυτή η υποστήριξη που μου έδωσαν οι Έλληνες φίλοι μου ήταν πολύ σημαντική από άποψη ουσίας αλλά και συμβολισμού και δεν θα την ξεχάσω».

Στη συνέχεια η συζήτηση στρέφεται στις τελευταίες εξελίξεις και στις ενέργειες του Έλληνα Πρωθυπουργού. «Ο κ. Σαμαράς κάνει πολύ καλή δουλειά. Όλοι γνωρίζουν ότι προσπαθεί να κάνει αυτό που πρέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Πιστεύω απόλυτα στην ικανότητά του να πετύχει και αυτό πρέπει να γίνει διότι αυτή η πανέμορφη χώρα, αυτό το εκπληκτικό έθνος, αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και προσωπικά πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που μπορεί να το κάνει αυτό πραγματικότητα».

Τέλος, επισημαίνει ότι στόχος του είναι «να χρησιμοποιήσω την προεκλογική εκστρατεία για να μιλήσω ξανά για την πραγματική Ευρώπη, την Ευρώπη που σχεδιάστηκε και αποτέλεσε το όραμα ανθρώπων που βίωσαν τα δεινά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου».

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ