Την 1η Απριλίου η συμφωνία με την τρόικα

Την 1η Απριλίου η συμφωνία με την τρόικα

 Η 1η Απριλίου είναι από χθες το νέο χρονικό ορόσημο για συμφωνία με την τρόικα, αφού το βράδυ εξανεμίστηκαν και οι τελευταίες ελπίδες για μια κοινή «δήλωση επαρκούς προόδου» από την τρόικα, μέχρι το προγραμματισμένο Συμβούλιο υπουργών της Ευρωομάδας τη Δευτέρα.

Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πλέον αγώνα δρόμου προκειμένου να πετύχει την έγκριση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ σε κάποιο άτυπο Eurogroup που θα γίνει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Τούτο, διότι της έγκρισης της δόσης θα ακολουθήσει ένα διάστημα περίπου 20-25 ημερών πριν από την εκταμίευση της δόσης, η οποία είναι απαραίτητη για να καλύψει η Ελλάδα λήξεις ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ το Μάιο.

Χθες, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για καλυτέρευση του κλίματος στη διαπραγμάτευση για τις τράπεζες και τις αλλαγές που υποδεικνύει η χρήση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, χωρίς όμως να υπάρχει τελική συμφωνία σε τίποτα.

Βέβαιο είναι ότι οι κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από την Τετάρτη, όταν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Tράπεζες: Αλλαγή στάσης

Η αλλαγή κλίματος συνίσταται κυρίως στην αλλαγή στάσης του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών. Συγκεκριμένα, κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε χθες ότι η στάση της τρόικας στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών έχει διαφοροποιηθεί αισθητά.

Ειδικότερα τόνιζαν ότι μετά τις ανακοινώσεις της Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,11% και της Πειραιώς για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να καλύψουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές τους ανάγκες, η διαφορά που υπήρχε με το ΔΝΤ σχετικά με το ύψος του κενού που θα έπρεπε να καλυφθεί, έχει ελαχιστοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΛΛ-0,45% με βάση το τεστ κοπώσεως (stress test) ανακοίνωσε ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις εμπορικές τράπεζες φτάνουν τα 6,4 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέμενε ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ.

Η διαφωνία είχε φτάσει σε σημείο που ο κ. Τόμσεν απειλούσε να μην υπογράψει την κοινή δήλωση προόδου της τρόικας, αν δεν υπήρχε συμβιβαστική λύση στο θέμα των τραπεζών.

Υστερα από ένα τριήμερο συνεχών διαφωνιών για το θέμα και μετά τις κινήσεις των δύο πρώτων συστημικών τραπεζών, η λύση φαίνεται ότι είναι πιο κοντά.

Το βέτο του ΔΝΤ για την υπογραφή της κοινής ανακοίνωσης προόδου έχει αρθεί οριστικά. Ωστόσο, δεν έχουν λυθεί όλα τα θέματα. Η τρόικα εκφράζει διαφωνία στο περιθώριο χρόνου μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στη θέση του, ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η διεθνής τραπεζική πρακτική, ενώ οι εκπρόσωποι των τραπεζών πιέζουν για σύντμηση του χρόνου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε χθες ότι «η ανάγκη να λυθούν οι διαφορές στο Eurogroup φαίνεται ότι δεν υφίσταται πλέον, αλλά ενδεχομένως να το συζητήσουμε ξανά».

Σύγκλιση στα εργασιακά

Σύγκλιση απόψεων, αλλά όχι συμφωνία. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της τέταρτης κατά σειρά συνάντησης, διάρκειας έξι ωρών, του υπουργού Εργασίας με την τρόικα, τόσο σε ό,τι αφορά στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όσο και στο θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

Ειδικότερα, στο θέμα της μείωσης των εισφορών κατά 3,9% έχει κλείσει το θέμα της κάλυψης της επιπλέον δαπάνης για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί το ποσό να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εχει συμφωνηθεί επίσης η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να γίνει σε μια δόση από τον ερχόμενο Ιούλιο. Το θέμα που έχει μείνει ακόμη σε εκκρεμότητα είναι το αν η μείωση των εισφορών θα αφορά στο σύνολό της τους εργοδότες, όπως προτείνει η τρόικα, ή το όφελος θα μοιραστεί κατά 2,9% στους εργοδότες και κατά 1% στους εργαζόμενους, όπως προτείνει το υπουργείο Εργασίας.

Η τρόικα επέμεινε και χθες το σύνολο του οφέλους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να το καρπώνονται οι εργοδότες.  Ανοιχτό έμεινε και το δεύτερο μεγάλο θέμα που αφορά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης.

Το υπουργείο Εργασίας επέμεινε και χθες στο σχήμα που έχει προτείνει από την περασμένη Τρίτη. Δηλαδή, τη δημιουργία ενός ανωτάτου συμβουλίου εργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν κοινωνικοί εταίροι και το οποίο θα αποφασίσει για θέματα ομαδικών απολύσεων.

Η υποχώρηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στην όλη διαδικασία θα τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι την υπογραφή για κάθε ομαδική απόλυση θα τη βάζει ο γενικός γραμματέας Εργασίας. «Το σχήμα αυτό είναι επαρκές και δείχνει ένα διάδοχο καθεστώς σε σχέση με το υφιστάμενο», τόνιζε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Παρ’ όλα αυτά -σύμφωνα με την ίδια πηγή- η τρόικα επέμεινε στη μη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στο σύνολο της διαδικασίας και επιπλέον στη θεσμοθέτηση του νέου καθεστώτος με νόμο.

Υπάρχει όμως η εκτίμηση ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά και στα δύο θέματα. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε χθες ότι η τρόικα δεν λέει ούτε «ναι» ούτε και «όχι» στο υπουργείο Εργασίας, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να εγκρίνει και ο πρωθυπουργός.

 Φάρμακα – γάλα

Στο δεύτερο βασικό θέμα, την υλοποίηση των αλλαγών στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που προέκυψαν μετά τη χρήση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, φαίνεται ότι υπάρχει μια προσέγγιση κυβέρνησης και τρόικας για τη διάθεση του γάλακτος.

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζε χθες ότι και στο θέμα των αλλαγών του ΟΟΣΑ, αλλά και στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν το υπουργείο Ανάπτυξης η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να κλείσει αν δεν συμφωνηθούν λύσεις σε ένα προς ένα για όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Με αυτό, ειδικά για τις αλλαγές του ΟΟΣΑ, υπονοούσε ότι δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, αφού η τρόικα δεν θέλει να δεχθεί την τρίμηνη αναβολή εφαρμογής του μέτρου που ζητεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές για τις εμπορικές μισθώσεις, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και τη δημιουργία του συμβουλίου ιδιωτικού χρέους.

Ολα τα ανοιχτά θέματα θα εξεταστούν σήμερα το πρωί σε συνάντηση τεχνικών κλιμακίων, στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Βρυξέλλες: «Στροφή» για την   αξιολόγηση

Δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας πριν από το Εurogroup της Δευτέρας, ωστόσο θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επικεφαλής της τρόικας θα έρθουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν το Εurogroup για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα και θα παραμείνουν για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται συνεχώς στην Ελλάδα για να προετοιμάσουν τη συνέχεια των συζητήσεων, ανέφερε η ίδια πηγή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας αναφέρθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου  Ολι Ρεν, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η έμφαση δίνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η πορεία της αξιολόγησης θα συζητηθεί στο Εurogroup της Δευτέρας, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές το συντομότερο δυνατόν» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό για το 2014 αποτελούσε μια από τις βασικές συνιστώσες της αξιολόγησης.

Χθες, ο εκπρόσωπος το παρέκαμψε, εστιάζοντας τις συζητήσεις στις μεταρρυθμίσεις, ενώ καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, η οποία βασίζεται στην αρχική ελληνική θέση πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2014.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ