Στις 16.000 οι αιτήσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας

Στις 16.000 οι αιτήσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας

Σε 16.000 φθάνουν οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί, μέχρι χθες, στις τράπεζες για υπαγωγή στο νόμο που προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών από πλειστηριασμούς για το 2014, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, έπειτα από σύσκεψη με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Γιώργος Ζαννιάς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εφαρμογής του νόμου. «Αυτό δείχνει ότι άνθρωποι που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, είδαν ότι ο νόμος αυτός επιτρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι κίνδυνοι που θα υπήρχαν εάν δεν είχαμε αυτές τις συγκεκριμένες προβλέψεις» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων προς τις τράπεζες λήγει αύριο. Ωστόσο, για όσους δανειολήπτες εκδοθούν κατασχετήρια μετά την 1η Μαρτίου ο νόμος προβλέπει δίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και η πορεία εκταμίευσης επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου, έχουν εκταμιευθεί 1,26 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο). Ωστόσο, τον Ιανουάριο περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης σε 8% από 28% το προηγούμενο δίμηνο, γεγονός που αποδίδεται από τραπεζικούς κύκλους κυρίως σε αύξηση της αβεβαιότητας, που αποτυπώθηκε και στη μείωση των καταθέσεων. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως όταν συνολικά στην Ευρώπη τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώνονται κατά 2% είναι λογικό να υπάρχουν αντίστοιχες εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε με την Ένωση Τραπεζών να εκπονηθεί σε συνεργασία και με το ΙΟΒΕ μελέτη για τον σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που απαιτούνται στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ.

 

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ