Οι τράπεζες στο επίκεντρο Προβόπουλου-Τρόικας

Οι τράπεζες στο επίκεντρο Προβόπουλου-Τρόικας

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στο επίκεντρο συνάντησης Γ. Προβόπουλου – τρόικας, το μεσημέρι.

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση έχοντας τα αποτελέσματα της BlackRock (τα οποία έχουν ελεγχθεί επιπροσθέτως από δύο ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους E.Υ και Rothcild), σύμφωνα με τα οποία τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες την επόμενη τριετία ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από το λεγόμενο σενάριο βάσης και όχι από το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται καταρχήν να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές ανεβάζοντας τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών στα 22 δισ. ευρώ. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, η οποία αρχικώς είχε προγραμματιστεί για το τέλος Δεκεμβρίου 2013. Συνακόλουθα καθυστέρησε και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πάντως, ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η σημερινή διαπραγμάτευση της Τρόικας με την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος, η διοίκηση της τελευταίας φέρεται αποφασισμένη να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της Blackrock έως το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο την προσεχή Τρίτη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ