«Λευκή τρύπα» 3 δισ. ευρώ εντόπισαν στο Δημόσιο

«Λευκή τρύπα» 3 δισ. ευρώ εντόπισαν στο Δημόσιο

 

Ένα απρόσμενο «δώρο» έλαβε το οικονομικό επιτελείο από τον αχανή δημόσιο τομέα. Έπειτα από ελέγχους, χιλιάδες φορείς του Δημοσίου βρέθηκαν να έχουν στην «άκρη» ένα ποσό που συνολικά ανέρχεται στα 3 δισεκ. ευρώ. Για παράδειγμα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ταμειακά διαθέσιμα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για κεφάλαια τα οποία δεν είναι επενδεδυμένα στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αλλά βρίσκονται στα ταμεία των οργανισμών. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο έχει καταστρώσει σχέδιο αξιοποίησης των διαθεσίμων των φορέων που ούτως ή άλλως ανήκουν στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πέραν όλων των άλλων λύσεων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της χώρας, υπάρχει και η «ρεζέρβα» των αποθεματικών των δημόσιων φορέων. Επί της ουσίας, το υπουργείο θα εκδίδει προϊόντα που θα μπορούν να αγοράζουν οι εν λόγω οργανισμοί, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ρευστότητα στο κράτος, όταν τη χρειάζεται.

Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο παίρνει «ανάσα», καθώς θα έχει μεγαλύτερες αντοχές όταν δεν λαμβάνει τις προγραμματισμένες δόσεις από τον μηχανισμό στήριξης, όπως συμβαίνει τώρα. Τα κρατικά ταμεία είναι σε οριακό επίπεδο λόγω της μη εκταμίευσης των δόσεων του τελευταίου τριμήνου του 2013.

Πάντως, το μεγάλο «αγκάθι» για τη χώρα είναι το τετράμηνο Μαΐου-Αυγούστου 2014, όταν και θα πρέπει να εξοφλήσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 19,5 δισεκ. ευρώ. Για να καλυφθούν θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία οι δόσεις από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ που εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:

 

Πηγή: Καθημερινή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ