Στουρνάρας προς τρόικα: Να βλέπουν το δάσος και όχι τα δέντρα

Στουρνάρας προς τρόικα: Να βλέπουν το δάσος και όχι τα δέντρα

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σε μία καταρχήν συμφωνία με την τρόικα ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου προσδοκά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα αν και υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε στους Ευρωπαίούς ομολόγους του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα που έχει προέλθει όχι μόνο από δαπάνες αλλά και από τα έσοδα. Αυτό αλλάζει όλη την εικόνα και γι αυτό τους ζήτησα να επαναπροσδιορίσουν όλη την κατάσταση, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Επίσης, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δεν έχει προέλθει από μείωση εισαγωγών αλλά και από αύξηση εξαγωγών. Να βλέπουμε το δάσος και όχι μόνο τα δέντρα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η Αθήνα θα τις εφαρμόσει στο 80%, όπως για παράδειγμα τις προτάσεις για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα μπορούν να πωλούνται με απελευθερωμένες τιμές προς τα κάτω.

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι καμία επιχείρηση δεν ζητά άρση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Μπορούμε, όμως, να το κάνουμε με τρόπο διοικητικό που στην ουσία έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014-2015 έχει λυθεί και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Ειδικότερα για τις αποκλίσεις που φέρονται να υπάρξουν για τα μέτρα του 2014 ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η τρόικα ζητά διοικητικές μεταρρυθμίσεις και όχι μέτρα λιτότητας που θα φέρουν μεγαλύτερη αύξηση εσόδων.

Για το 2015, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, έχουν επισημανθεί οι τομείς που αναμένεται εξοικονόμηση και αφορούν κυρίως την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.

 

Διάσταση μεταξύ Ντάϊσελμπλουμ – Ρεν για την Ελλάδα

Δημόσια διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου του Eurogroup και του Ο. Ρεν υπήρξε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου. «καλούμε τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τελειώσει ο έλεγχος. Μόνο όταν τελειώσει ο έλεγχος και υπάρξει έκθεση θα συζητήσουμε ξανά για Ελλάδα » είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Νταϊσελμπλουμ.

Λίγα λεπτά αργότερα πήρε τον λόγο ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος και διατύπωσε τελείως διαφορετική άποψη «υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα και στα δημοσιονομικά και η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα».

Μήνυμα στήριξης από τον Σόιμπλε

Μήνυμα στήριξης της χώρας απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «H Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, αλλά έχει ακόμα πολλά πράγματα να κάνει. Οι αριθμοί από την Ελλάδα φαίνονται καλοί» σημείωσε, τονίζοντας όμως ότι «πρέπει να συνεχίσει τον πετυχήμενο δρόμο και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει αυτό. Τα νούμερα φαίνονται καλά, όμως χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες και η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό».

«Έχουμε κοινό συμφέρον με την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο της τρόικας το συντομότερο δυνατό» είπε προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο έλεγχος κρατάει ήδη πολύ από τον Οκτώβριο, αναμένει όμως να μπει μέσα στην αίθουσα και να ακούσει την αναφορά της τρόικας για το ποια πρόοδος έχει επιτευχθεί και ποια ανοικτά μέτωπα υπάρχουν,

να ακούσει δε και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τι πιστεύει αυτός πως είναι ανοιχτό ή ποια πρόοδος έχει επιτευχθεί.

 

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης

Στουρνάρας:Στόχος η έγκριση της δόσης στο Eurogroup του Μαρτίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ