Το πλάνο για την ελληνική οικονομία

Το πλάνο για την ελληνική οικονομία

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Δεκαετές πλάνο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και την στρατηγική για την ανάπτυξη θα εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας «ώστε οι πολίτες να έχουν προοπτική και να ξέρουμε που θα βρίσκεται η χώρα σε 10 χρόνια από τώρα». Ο Γ. Στουρνάρας προέβη σε αυτή τη δήλωση δεχόμενος ερωτήσεις κατά την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της επιτροπής οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η διαρκώς ανακυκλούμενη συζήτηση για την απομείωση του δημοσίου χρέους «είναι επιζήμια για τη χώρα» και «δεν συμβάλει στη σταθερότητα και την επιστροφή στην ανάπτυξη», ενώ, όπως ξεκαθάρισε, το πλαίσιο των αποφάσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 «είναι γνωστό».

Ο Γ. Στουρνάρας είχε την ευκαιρία για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα να παρουσιάσει και τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας μέσα από την εκτέλεση του προγράμματος οικονομική προσαρμογής. Έχει σημασία ότι με αυτόν τον τρόπο απάντησε στην ερώτηση του ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Λιαμ Χουανγκ Νγκόκ, που από κοινού με τον Ότμαν Κάρας διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν επιτευχθεί σε γενικές γραμμές, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν υπερβεί τις προβλέψεις, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει παρουσιαστεί ένα χρόνο πριν από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα, το εμπορικό ισοζύγιο κ.α. Ο Γ. Στουρνάρας για δεύτερη φορά τόνισε ότι η χώρα έχει εκτελέσει πάνω από το 80% της συμφωνίας και ο απολογισμός είναι σαφώς θετικός.

Παρομοίως, νωρίτερα κατά την ομιλία του στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη για την οικονομική διακυβέρνηση ο Γ. Στουρνάρας είχε αναφέρει ότι «η Ελλάδα υπέφερε από μεγάλες και διαρκείς ανισορροπίες: το 2008, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 14.9% του ΑΕΠ. Το 2014 προβλέπεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 1.3% του ΑΕΠ. Μεταξύ του 2009 και του 2013, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κατά 13.4 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από -15.6% σε -2.2%), το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 10.8 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από έλλειμμα της τάξης του 10.4% σε πλεόνασμα της τάξης του 0.4%) – πρόκειται για την μεγαλύτερη και τη γρηγορότερη προσαρμογή που έχει καταγραφεί ποτέ σε οικονομία του ΟΟΣΑ- ενώ το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ».

«Πως μπορείς να έχεις ανάπτυξη πάνω σε έλλειμμα 10%» απάντησε σε ερώτηση σε σχέση με την αναγκαιότητα δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία χαρακτήρισε «απαραίτητη», ενώ φάνηκε ανοικτός στην πρόταση ορισμένων κοινοβουλευτικών προς τον επίτροπο Ρεν, η τρόικα να αντικατασταθεί από τις διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας στο ευρωπαϊκό εξάμηνο. Και ο ίδιος ο επίτροπος Ρεν αντιμετώπισε την πρόταση ως μια σοβαρή λύση. Ωστόσο πηγές της Κομισιόν υπενθυμίζουν ότι τη σχετική απόφαση θα πρέπει να την λάβει το Συμβούλιο των κρατών μελών.

Επιπλέον ο υπουργός εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας. «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όσο πρέπει, υπάρχουν εκκρεμότητες, όμως, τις κουβεντιάζουμε με την τρόικα και βρισκόμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη η αξιολόγηση. Και εμείς ως κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας. Σχολίασε, μάλιστα, και την επιστολή του προέδρου του Eurogroup προς το ολλανδικό κοινοβούλιο προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί μη εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ