Σταϊκούρας: Κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού

Σταϊκούρας: Κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού

 

Το ανώτατο νομικό σώμα της Ελλάδας αναμένεται να ζητήσει την επιστροφή των μισθολογικών περικοπών που επιβλήθηκαν στα σώματα ασφαλείας στο πλαίσιο της διάσωσης των 172 δισ. ευρώ, σε μια κίνηση που μπορεί να εκτροχιάσει τον φετινό προϋπολογισμό και να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων.

Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που διέρρευσε σε δικηγόρους της Αθήνας και σε τοπικά μέσα πριν από την επίσημη κοινοποίηση της, οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές και πρέπει να επιστραφούν ανέφερε πρόσωπο με γνώση των διαδικασιών.

Αν υιοθετηθεί και επίσημα το μέτρο θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος – πριν από τις αποπληρωμές χρέους- το οποίο ανήλθε σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Επιπλέον θα οδηγήσει σε ναυάγιο τα σχέδια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει μέχρι και το 70% του πλεονάσματος για παροχές σε ευπαθείς ψηφοφόρους, πριν από την διενέργεια των ευρωεκλογών τον Μαϊο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ανέφερε πως αναμένει ότι οι επιστροφές των περικοπών στους μισθούς θα ισχύσουν από το 2012, μολονότι δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της απόφασης του συμβουλίου.

“Είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος, αν και ξεπεράσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013. Θα το κάνουμε αν είμαστε αναγκασμένοι, αλλά θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα σε μόνιμη βάση” σημείωσε στους F.T ο κ. Σταϊκούρας. “Αλλά θα διασφαλίσουμε πως υπάρχει περιθώριο για την βοήθεια των χαμηλοσυνταξιούχων” σημείωσε.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα ως σημάδι για την σταθεροποίηση της σφυροκοπημένης ελληνικής οικονομίας μετά από έξι χρόνια ύφεσης, την ώρα που η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης αποδεικνύεται αποτελεσματική στην τόνωση της συλλογής των εσόδων.

Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Αθήνα υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις του προηγούμενου έτους για ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό προ των αποπληρωμών χρέους.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η απόφαση του δικαστηρίου θα εφαρμοστεί μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή θα συμπεριλάβει και εργαζομένους στην ίδια «ειδική μισθολογική κατηγορία» όπως οι δικαστικοί και οι καθηγητές πανεπιστημίου.

Οι ομάδες αυτές δέχθηκαν περικοπή 12% στους μισθούς τον Αύγουστο του 2012, όταν η νέα κυβέρνηση συνεργασίας εφάρμοσε τα νέα μέτρα λιτότητας που απαίτησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αν η απόφαση ισχύσει για όλες τις ειδικές μισθολογικές ομάδες το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να ξεπεράσει το €1 δισ., όσο το 0,5% του ΑΕΠ, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου διέρρευσε την ώρα που αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζονταν για έναν άλλο σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με στόχο το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού €1 δισ. για το 2014.

Η Αθήνα έχει προτείνει για την κάλυψη του κενού τον νέο φόρο ακινήτων που υπολογίζεται στα €400 εκατ. από την τρόικα και στα €200 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών και την επίλυση της μακροχρόνιας διαφωνίας για τα έσοδα από τον ΦΠΑ σε καφέ και εστιατόρια.

Απομένει ακόμα η συμφωνία σε μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, από τις μαζικές απολύσεις σε εταιρείες και τις περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ως την αναμόρφωση του τομέα της ενέργειας, προτού η Ελλάδα λάβει την έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4 δισ., ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: www.euro2day.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ