Χατζηδάκης:Δεν θέλουμε να είμαστε οι Yes Men της τρόικας

Χατζηδάκης:Δεν θέλουμε να είμαστε οι Yes Men της τρόικας

 

«Οι όποιες υπερβολές από την πλευρά της Τρόικας και ο λαϊκισμός από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν βοηθούν στην αποκατάσταση θετικού κλίματος στην οικονομία».

Aυτό δήλωσε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγραμματισμού του υπουργείου για τη φετινή χρονιά.

Διευκρίνισε πως “υπάρχει νέφος αμφισβήτησης από την πλευρά της Τρόικας σε σχέση με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης. Θα έπρεπε να υπάρχει σαφέστερη έκφραση της αναγνώρισης από την πλευρά ορισμένων παραγόντων για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί».

Επισήμανε παράλληλα ότι «εμείς από την πλευρά μας δεν θέλουμε να είμαστε οι Yes Men της Τρόικας αλλά και δεν θέλουμε να είμαστε οι ήρωες του ενός μηνός. Η δημαγωγία είναι μακριά από εμάς αλλά και η προσέγγιση του Yes Men”.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγραμματισμού του υπουργείου για τη φετινή χρονιά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον πτωχευτικό κώδικα και στην πτωχευτική διαδικασία.

Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να διευκολυνθούν οι πτωχεύσεις προβληματικών εταιρειών αλλά και τα σχέδια εξυγίανσης κάποιων. Ωστόσο ο υπουργός απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά αν θα γίνουν αυτές οι αλλαγές μέσα στο 2014 όπως επιδιώκουν οι Τράπεζες.

Παρέπεμψε δε το θέμα στις κατευθύνσεις που θα δώσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «τα θέματα αυτά θέλουν μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της διευκόλυνσης της πτώχευσης μιας επιχείρησης και των εικονικών πτωχεύσεων».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, πρέπει να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ώστε οι ίδιοι επιχειρηματίες να επανέλθουν εισφέροντας κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις με κεφάλαια ξένες ή ελληνικές τράπεζες.

Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττεται από το κόστος της ενέργειας, ο υπουργός σημείωσε: «και εμένα με ανησυχεί το κόστος της ενέργειας. Αυτό που προέχει είναι να έχουμε υπουργείο Βιομηχανίας με βιομηχανία».

Ειδικότερα σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί Διυπουργική Επιτροπή για την Βιομηχανία όπου θα εξεταστούν οριζόντια όλα τα ζητήματα, όπως είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας, η προώθηση έρευνας και καινοτομίας, η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, κ.α.”

Εκτός από το μείζον θέμα της έλλειψης της ρευστότητας και του προβλήματος του κόστους της ενέργειας, ο υπουργός παρουσίασε τους τρεις άξονες που κινείται ο προγραμματισμός του υπουργείου.

Συγκεκριμένα το υπουργείο θα εστιάσει στη στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς με στόχο τη μείωση των τιμών και της προστασία των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα το υπουργείο πρόκειται να θέσει δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο στο οποίο στόχος είναι να υιοθετηθεί το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, που προβλέπουν αύξηση των ημερών διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, η ενιαία τιμή στα βιβλία κ.α. Όπως ανέφερε ο υπουργός «όλη η μάχη έχει στο επίκεντρο τον καταναλωτή. Δικαιούται να έχει χαμηλότερες τιμές και να πληροφορηθεί ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο».

«Δεν μπορούμε να είμαστε», όπως είπε ο υπουργός «ένα πολιτικό σύστημα που κόβει μισθούς και συντάξεις και την ίδια στιγμή έχει πρόβλημα με το ζύγισμα του ψωμιού και τις ημέρες διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα. Δεν μπορεί να γίνει θα ήταν κοινωνικά άδικο».

Σχετικά με το παραεμπόριο ο υπουργός σημείωσε ότι την περασμένη χρονιά κατασχέθηκαν προϊόντα παραεμπορίου 10,6 εκατομμύρια τεμάχια έναντι 2 εκατομμυρίων το 2012, ενώ ο στόχος είναι το 2014 να υπάρξει αύξηση των ελέγχων σε αποθήκες και εισαγωγικές εταιρείες.

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ