Η ώρα της κρίσης για την τρόικα

Η ώρα της κρίσης για την τρόικα

 

«Οι άνδρες με τα μαύρα», «αγιατολάχ της λιτότητας», «κολλημένοι με τη δημοσιονομική πειθαρχία»… Σπάνια ένα όργανο συγκέντρωσε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσους αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Τέσσερα χρόνια μετά τη σύστασή της, η τρόικα βρίσκεται αντιμετώπιση με τον πρώτο απολογισμό του έργου της. Κι όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυστηρός.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, τα βέλη εκτοξεύονται απ’ όλες τις πλευρές. Οι πιο οξείες επιθέσεις προέρχονται από τα ίδια τα κοινοτικά όργανα. Τον Νοέμβριο του 2013, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου άρχισαν μια έρευνα για την τρόικα. «Θέλουμε να ρίξουμε άπλετο φως στα πεπραγμένα της» εξηγούν οι δύο συντάκτες της έκθεσης, ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ και ο Αυστριακός συντηρητικός Οτμαρ Κάρας. Τα πρώτα τους συμπεράσματα παρουσιάζονται σήμερα.

Αν και δέχονται ότι υπήρξαν δυσκολίες, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τρία προβληματικά σημεία στη λειτουργία της τρόικας:

-Το ένα είναι ότι οι προτάσεις της βασίστηκαν σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις. Οι ειδικοί προέβλεπαν για την Ελλάδα ότι η ανάπτυξη θα έφτανε το 1,1% το 2012 και το χρέος στο 150% του ΑΕΠ. Τελικά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,4%, ενώ το χρέος ξεπέρασε το 175%! «Πώς οικονομολόγοι ενός τέτοιου επιπέδου έκαναν ένα τόσο μεγάλο λάθος;», ρώτησε ο πράσινος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρ τον Όλι Ρεν την περασμένη Πέμπτη. «Η πολιτική αστάθεια κατέστησε τις προβλέψεις μας επισφαλείς», απάντησε εκείνος.

-Το δεύτερο προβληματικό σημείο ήταν ότι εκπρόσωποι της τρόικας δεν συμφωνούσαν επί των μακροοικονομικών υποθέσεων πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα βοήθειας. Στο «πεδίο της μάχης», κάποιοι από τους 15 έως 45 ειδικούς που επισκέπτονταν τις χώρες κάθε τρεις μήνες για να ελέγξουν την πορεία του προγράμματος εργάστηκαν με καλές προθέσεις. Αλλά στην ιεραρχία, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Έτσι ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναγνώρισε ότι οι υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας υποτιμήθηκαν. «Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι υποθέσεις εργασίας ήταν λιγότερο οικονομικές από πολιτικές», δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

-Η Τρίτη δυσλειτουργία έχει να κάνει με την έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν και εντελώς ακατανόητες. Γιατί οι ειδικοί επέμεναν να περιορίσει η Αθήνα τις κοινωνικές της δαπάνες και όχι τις αμυντικές; «Γιατί αρνούνται να κατανοήσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν», απαντά ο Περβάνς Μπερέ, σοσιαλιστής πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ