Ρεν: Θετικός ο απολογισμός της τρόικας

Ρεν: Θετικός ο απολογισμός της τρόικας

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

H τρόικα ως θεσμός και τα οικονομικά προγράμματα που εφαρμόζονται στις χώρες που διασώθηκαν με χρήματα των εταίρων λειτούργησαν αποτελεσματικά τηρουμένων των αναλογιών, εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, τα λάθη διορθώνονται συνεχώς και δημοκρατικός καταλογισμός υπήρχε εξ αρχής και συνεχίζει και υπάρχει. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της τοποθέτησης του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, ενώπιον της επιτροπής οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνήλθε χθες βράδυ εκτάκτως, για να ακροαστεί τον πρώτο από τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ο Όλι Ρεν, πολιτικός προϊστάμενος του κ. Μ. Μόρς και του κλιμακίου των ελεγκτών της DGECFIN, ξεκαθάρισε πέραν πάσας αμφισβητήσεως ότι ο ίδιος εκπροσωπεί την πλευρά της Κομισιόν στην Τρόικα, η δράση των υπαλλήλων επί του εδάφους τελεί υπό την δική του καθοδήγηση, εποπτεία και απόλυτη έγκριση, ενώ οι θέσεις και απαιτήσεις των ελεγκτών είναι θέσεις της ίδιας της Κομισιόν. Η δε Κομισιόν και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος ενεργούν, υλοποιώντας τις αποφάσεις των κρατών – μελών για το ελληνικό πρόγραμμα -αποφάσεις που έχουν λάβει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, ελεγχόμενες άμεσα, μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας. Αυτός είναι, άλλωστε, ο ρόλος της Κομισιόν ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο αντιπρόεδρος Ρεν, μιλώντας στους ευρωβουλευτές, έκανε έναν ακριβή απολογισμό της εσωτερικής διαδικασίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, με βάση την οποία συστάθηκε ο θεσμός της τρόικας, με το ΔΝΤ στο εσωτερικό της, εξιστόρησε την επείγουσα κατάσταση στην οποία βρέθηκαν η ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα την δύσκολη τριετία 2010-2012 και επιχείρησε έναν απολογισμό για τα κράτη – μέλη σε μνημόνιο, που σε τελική ανάλυση είναι θετικός.

Παρότι πιέστηκε από τους ευρωβουλευτές, ο αντιπρόεδρος Ρεν δεν περιέπεσε σε συναισθηματικές αναλύσεις της κατάστασης και έφερε τις εθνικές κυβερνήσεις προ των ευθυνών τους -ιδιαίτερα τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις- για την απόκλιση από τους στόχους και τις προβλέψεις.

Ούτε λίγο ούτε πολύ για την απόκλιση από τους στόχους για την ύφεση και την ανάπτυξη στο ελληνικό μνημόνιο, η ευθύνη βαρύνει αφενός το πολιτικό σύστημα που συντήρησε μια παρατεταμένη αστάθεια (ο αντιπρόεδρος Ρεν εξιστόρησε σωρεία παραδειγμάτων), αφετέρου η ανειλικρίνεια των ελληνικών αρχών σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας για χρόνια και η μη εφαρμογή του συμφωνημένου προγράμματος. Στην Ελλάδα οι στόχοι έπεσαν έξω, διότι και στοιχεία αποκρύφτηκαν και το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε και το πολιτικό σύστημα σφύριζε αδιάφορα στα εδραιωμένα συμφέροντα. Ωστόσο, για τον Ο. Ρεν σήμερα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και οι βασικοί κίνδυνοι έχουν αποτραπεί.

Ειδικά σε σχέση με τις υπόνοιες για έλλειψη δημοκρατικού καταλογισμού και την υποτιθέμενη σκοτεινή ή παραθεσμική λειτουργία της τρόικας, η απάντηση που έδωσε ήταν αποστομωτική: “Η τρόικα είναι επίσημος θεσμός και προβλέπεται από την διακυβερνητική συνθήκη ίδρυσης του ESM, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας”. Πολύ απλά, αν δεν είχε δοθεί η άμεση λύση που δόθηκε τότε, “η Ελλάδα θα είχε κηρύξει στάση πληρωμών και αυτό θα περιλάμβανε, το κοινωνικό κράτος, τα επιδόματα και τη μισθοδοσία των Ελλήνων”.

Όσον αφορά τη δίκαιη κοινωνικά κατανομή των βαρών της όποιας προσαρμογής, ο Όλι Ρεν επέρριψε ευθύνες σε όσους καθυστέρησαν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ακούγοντας τις φωνές των γνωστών ομάδων πίεσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο βασικός υπεύθυνος που η κατάσταση έφτασε έως εδώ, ήταν το σύστημα που επέτρεπε να συσσωρευτούν τόσες ανισορροπίες στη δομή του κράτους και την οικονομία: “Αυτοί πρέπει, πριν από όλους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Τέλος, όσον αφορά την εμπλοκή του ΕΚ στον έλεγχο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, θύμισε με νόημα στην επιτροπή, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DGECFIΝ έχουν παρουσιαστεί σε κάθε κρίσιμη καμπή και σε κάθε δυνατή ευκαιρία ενώπιον της ΕΚΟΝ και έχουν παράσχει κάθε δυνατή ενημέρωση.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ