ΥΠΟΙΚ: Υπέρβαση 14% στα έσοδα

ΥΠΟΙΚ: Υπέρβαση 14% στα έσοδα

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν για ακόμα έναν μήνα τα γενικά έσοδα των Δ.Ο.Υ που διαμορφώθηκαν στα 2,37 δισ. € το μήνα Νοέμβριο, σημειώνοντας σημαντική υπέρβαση 14% του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου του προϋπολογισμού.

Σε επίπεδο ενδεκάμηνου, τα συνολικά έσοδα ανέκαμψαν πλήρως και κινήθηκαν για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο σε θετικό έδαφος, εμφανίζοντας υπέρβαση 0,4%. Υπέρβαση στόχου (και μάλιστα της τάξης των €500 εκ.) εμφάνισαν και οι επιστροφές φόρων που για το 11μηνο 2013 διαμορφώθηκαν στα 3,06 δισ. ευρώ έναντι 2,56 δισ. ευρώ που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, ήτοι σε ποσοστό 19,66%. Σημαντικές επιδόσεις κατέγραψαν οι Δ.Ο.Υ σε σχέση και με την είσπραξη Φ.Π.Α.

Πιο συγκεκριμένα, θεαματική είναι η μηνιαία εισπρακτική επίδοση για το μήνα Νοέμβριο (σημειώθηκε υπέρβαση στόχου σε ποσοστό 16,8%), ενώ σε ορίζοντα ενδεκάμηνου τα έσοδα από Φ.Π.Α υπερακόντισαν τα προϋπολογιζόμενα κατά 3,3%.

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι συνολικές εισπράξεις κατά το ενδεκάμηνο υπολογίζονται σε 2,86 δισ., σημαντικά αυξημένες κατά 30,1% (περίπου 680 εκ € σε απόλυτα μεγέθη) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (2,19 δισ.).

Επισημαίνεται ότι οι συνολικές εισπράξεις έναντι του συνόλου των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων κατά το μήνα Νοέμβριο ανήλθαν σε 408,8 εκατ. €, διαμορφώνοντας την υψηλότερη μέχρι σήμερα , μηνιαία εισπρακτική επίδοση για το 2013.

Οι εισπράξεις έναντι νέων ληξιπροθέσμων έφθασαν τα 221 εκατ. € σημειώνοντας επίσης τη μεγαλύτερη μηνιαία επίδοση για το τρέχον έτος, αυξημένη κατά 2,8% συγκριτικά με τον περασμένο μήνα. Ενθαρρυντική είναι και η εντυπωσιακή μείωση του πλήθους τόσο των φυσικών (-10,8%) όσο και των νομικών προσώπων (-4,8%) με ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές έναντι του Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο της αρχής του έτους, κατά 150.000 περίπου.

Τέλος για έναν ακόμη μήνα, παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους ΠΟΕ (παρελθόντων οικονομικών ετών). Συγκεκριμένα για το μήνα Νοέμβριο 2013 έχουν εισπραχθεί από τους εν λόγω φόρους 196 εκατ. € έναντι 78 εκατ. € που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του ενδεκάμηνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Στο τέλος μίας πολύ δύσκολης χρονιάς τόσο για τους Έλληνες φορολογούμενους όσο και για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, του προσωπικό του οποίου συμβάλλει καθοριστικά στις αλλαγές που επιτελούνται, η ανοδική πορεία στην επίτευξη των στόχων είναι πλέoν εμφανής και μη αναστρέψιμη. Η επιτυχία αυτή πιστώνεται όχι μόνο σε όλα τα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης αλλά κυρίως στους συνεπείς φορολογούμενους που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια ανάταξης της Εθνικής οικονομίας με στόχο την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ