Χάρβαρντ: Θα βγείτε από την κρίση σε…

Χάρβαρντ: Θα βγείτε από την κρίση σε…

Την πιθανότητα να ξεπεράσει σε δριμύτητα τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ’30, η κρίση που μαστίζει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, υποστηρίζουν καθηγητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που μελέτησαν τα δεδομένα από το 2008 και προβλέπουν πότε θα βγούμε από τηνκρίση.

Ο Κένεθ Ρογκόφ και η Κάρμεν Ράινχαρ, εκπόνησαν μία ιστορική μελέτη 100 τραπεζικών κρίσεων κατά τη διάρκεια δύο αιώνων και απεφάνθησαν ότι θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια μέχρι να ανακτήσουμε  πλήρως το εισόδημα μας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια  για την ανάκτηση του εισοδήματος που χάνεται σε μία τραπεζική κρίση. «Η επιτάχυνση της ανάκαμψης μπορεί να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να υιοθετήσουν ορισμένες από τις προσεγγίσεις που είχαν υπαγορευθεί στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους, ταχύτερο πληθωρισμό και εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Από τις 12 χώρες που εξετάστηκαν από τους καθηγητές,  μόνο οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν ήδη ανακτήσει το εισόδημα που είχαν πριν από την κρίση.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνέχισε να υποχωρεί το 2013, ενώ των υπόλοιπων χωρών – πλην των ΗΠΑ και της Γερμανίας – είτε ήταν στάσιμο είτε δεν αυξανόταν αρκετά για να επανέλθει στο προηγούμενο υψηλό επίπεδο. Στο 43% των κρίσεων που εξετάσθηκαν, οι οικονομίες έπεσαν για δεύτερη φορά σε ύφεση.

 «Η καθυστέρηση στην αποδοχή ότι χρειάζονται μέτρα απελπισίας σε εποχές απελπισίας αυξάνει τις πιθανότητες ότι αυτή η κρίση μπορεί τελικά να ξεπεράσει σε δριμύτητα τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ’30 σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών», προειδοποιούν οι καθηγητές του Χάρβαρντ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ