Νέα κλαδική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Νέα κλαδική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Η νέα κλαδική σύμβαση είναι διετής και αφορά 130.000 εργαζόμενους, ενώ υπογράφεται λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης η οποία λήγει αύριο και όταν υπογράφηκε είχε προβλ��ψει μειώσεις μισθών κατά 15%.

Η σύμβαση, είναι διετούς διάρκειας, καλύπτει περίπου 130.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015.

Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69€ (πλύντριες σιδερώτριες καθαρίστριες κ.λ.π έως 821,96€ για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρας α’, προϊστάμενος υπνοδωματίων κ.λ.π).

Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:

– Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.

– Επίσης τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ